Osijek
HOĆE LI GRAD DANAS PREDSTAVITI I PROJEKT ZIDINA OKO TVRĐE?

Javna prezentacija projekata Tvrđe za koju nitko ne zna?!
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Vezani članci

PLAN OSJEČKE AGENCIJE

Tvrđa dobiva zidine na štetu zelenila!?

NA POMOLU NOVI GRAĐEVINSKI SKANDAL?

Izdana dozvola za gradnju zidina od armiranog betona!

Grad Osijek, točnije njegov Upravni odjel za urbanizam, najavio je za danas (10. listopada) "Javnu prezentaciju projekata osječke Tvrđe", koja će biti održana u 13 sati, u Velikoj dvorani HGK - Županijske komore, Europske avenije 13.

No, iako je riječ o, kako sam naziv kaže, javnoj prezentaciji, informaciju o ovom događanju gotovo je nemoguće pronaći, a zanimljivo je kako u pozivu, koji potpisuje pročelnik navedenog upravnog odjela Dražen Slunjski, nema ni jedne riječi o tome koji su to točno projekti koji će biti predstavljeni. Naime, nakon sada već završenog uređenja Trga Vatroslava Lisinskoga i objekta Stare pekare, slijedi projekt sveobuhvatne rekonstrukcije, obnove i dogradnje kompletne infrastrukture Tvrđe, i to kao nužnog preduvjeta za revitalizaciju 30.000 m² Tvrđe kao poslovnoga, stambenoga i javnoga područja. I za ovaj su projekt već osigurana sredstva u iznosu od 90 milijuna kuna. Ipak, u okviru velikog projekta "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ predviđeno je njih još nekoliko, među kojima i Centar za posjetitelje Tvrđe u iznosu od 15 milijuna te projektiranje pet lokacija vrijednosti oko pet milijuna kuna, među kojima je uređenje zgrade Vege, sadašnjeg depoa Muzeja Slavonije i prostora lijeve obale (kod sadašnjih katakombi).

Ipak, ono što je nedavno izazvalo sablazan među strukom i građanima svakako je projekt pod nazivom "Bastiona trasa u osječkoj Tvrđi", a za koji su Osječani prvi put javno doznali prije desetak dana. Riječ je o projektu navodne restitucije zidina oko osječke Tvrđe, i to s navodnim ciljem unaprjeđenja turističke infrastrukture. Prema ovom, navedenom kao jednom od 12 strateških projekata revitalizacije Tvrđe, tijekom šest etapa sagradile bi se nove zidine ukupne površine 33 tisuće četvornih metara. Dio novog bastiona služio bi kao parkirališni prostor na više razina, za oko 460 automobila, a čak bi 8000 četvornih metara imalo namjenu poslovnih prostora. Osim što je ovaj projekt svojom samom idejom izazvao nevjericu među urbanistima, arhitektima i u široj javnosti, još problematičnijom pokazala se činjenica da je za njega već izdana lokacijska dozvola, iako je ona u trenutku izdavanja bila suprotna UP-u, GUP-u i stručnim studijama. Iz Agencije za obnovu Tvrđe, koja ima za cilj nominirati upravo ovaj projekt, na pozive za financiranje od strane fondova EU-a nisu imali odgovor na pitanje tko je i zašto izdao ovakvu lokacijsku dozvolu te zašto o ovom projektu do sada nije bilo prave javne rasprave.

Stoga se postavlja pitanje hoće li današnja javna prezentacija projekata osječke Tvrđe uključiti i javnu prezentaciju ovog, kako su ga ocijenili stručnjaci, “skandaloznog” projekta kojim bi se narušila kako osječko zelenilo, tako i povijesni kontekst osječke Tvrđe gradnjom jednog posve novog objekta koji svojim sadržajem i namjenom ne bi imao nikakvu poveznicu s njezinom povijesnom pričom. N. Z. Eberhard
Zidine od betona za parkirališta
Ono što se kod projekta zidina oko Tvrđe pokazalo spornim jest činjenica da se zidine ne bi obnovile ni istim materijalima, ni na način da izgledaju jednako kao nekadašnje zidine. Kako javno priznaju iz Agencije, plan je gradnja objekta od armiranog betona, koji samim time još zadire i u zaštićeni spomenik parkovne kulture, točnije Perivoj kralja Tomislava. Novi bi se zidani prsten oko Tvrđe protezao, osim preko Europske avenije i Trpimirove ulice, i jednim dijelom preko sadašnjeg Drvengrada i Perivoja kralja Tomislava.
Upravni odjel za urbanizam najavio je za danas u 13 sati “Javnu prezentaciju projekata osječke Tvrđe”
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana