Osijek
KOLIKO JE SATI?

Sat na Trgu slobode ne radi godinama i pokazuje 22.63 sata!
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Iako se danas točno vrijeme provjerava ili na mobitelu ili na ručnom satu, zacijelo je netko od brojnih šetača protekloga vikenda pokušao provjeriti koliko je sati i na displeju na Trgu slobode. Kažemo "pokušao" jer je u subote navečer ondje stajalo vrijeme - 22.63 sata!

Netočno vrijeme na displeju, ali i temperature zraka nikoga više ne iznenađuju previše, osim vjerojatno turiste, kojih je baš protekloga vikenda u gradu bilo više nego inače. Naime, otkako je postavljen, digitalni sat uglavnom ne pokazuje točne vrijednosti, za razliku od, primjerice, analognog sata koji se na Trgu slobode nalazio na mjestu današnjeg spomenika dr. Franji Tuđmanu. Ništa čudno, jer je u to vrijeme Grad angažirao osječkoga urara Živkovića za popravak sata prilikom eventualnoga kvara.

- Mi smo uredno održavali onaj dvostrani analogni sat. Otkako je postavljen digitalni, nitko nas od nadležnih nije zvao za popravak, no znam i osobno da taj displej nije ispravan, jer se gotovo nikada ondje nisu vidjeli cijeli brojevi. Pretpostavljam da je taj sat predviđen za unutrašnji, a ne vanjski prostor i da je u tome problem - zaključuje Nino Živković, podsjećajući da je sat izložen različitim, pa i ekstremnim, vremenskim uvjetima te smatra da taj sat nije adekvatan za takve uvjete.

Dokaz je, kaže, sat na glavnoj tržnici, koji Živković održava već godinama i koji radi bez problema.

- Taj sat možda i ne izgleda reprezentativno, no, u svakom slučaju, otkako je postavljen na prostor glavne tržnice, još prije 15-ak godina, neprestano radi. Naravno, pokazuje točno vrijeme i ostale vrijednosti, a taj je sat i predviđen za vanjski prostor, gdje se, uostalom, i nalazi - prokomentirao je Živković, dodavši kako bi i problem rada digitalnoga sata na Trgu slobode rado riješio da ga je netko od odgovornih kontaktirao.

Marija Mihelić
GČ Gornji grad istražit će problem
Da digitalni sat koji je još prije nekoliko godina postavljen na Trgu slobode treba raditi jednako ispravno kao i svaki drugi sat na otvorenom, smatra i predsjednik Gradske četvrti Gornji grad, izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević. Svakako će, rekao je, provjeriti tko od nadležnih u Gradu treba otkloniti kvar.

- Taj sat nekada radi, nekad ne radi, no mišljenja sam da bi trebao biti ispravan u svakom trenutku ako je već postavljen - kaže Drenjančević.

Dodali bismo, i rasvjeta na tom trgu, ali i na Trgu Ivana Pavla II. i brojni drugi efekti koji daju poseban štih. Naravno, samo ako i kada su u funkciji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije