Mozaik
VITRUVIJEV ČOVJEK

Talijanski sud zabranio posudbu Leonardovog crteža Louvreu
Objavljeno 9. listopada, 2019.

Talijanski sud privremeno je blokirao dogovorenu posudbu najslavnijeg crteža Leonadra da Vincija Francuskoj. Sudu je žalbu na talijansko-francuski sporazum podnijela Italia Nostra, neprofitna organizacija za zaštitu talijanske kulturne baštine, koja tvrdi da je "Vitruvijev čovjek" prekrhak za putovanje.


Slavni Leonardov crtež trebao je biti posuđen pariškom Louvreu za izložbu u povodu 500. godišnjice njegove smrti. Renesansni genij umro je u Francuskoj, u svibnju 1519. godine. Venetski regionalni upravni sud suspendirao je posudbu do konačnog pravorijeka koji bi trebao biti izrečen 16. listopada, osam dana prije predviđenog otvaranja izložbe u Parizu. Sud sa sjedištem u Veneciji otišao je i korak dalje i do toga datuma suspendirao sve dijelove francusko-talijanskog sporazuma potpisanog prije tri tjedna, kojim je još šest Leonardovih umjetnina trebalo biti posuđeno Francuskoj. Francuska je zauzvrat trebala Italiji posuditi pet Rafaelovih radova. Talijansko ministarstvo kulture odluku venetskog suda nazvalo je "potpuno neshvatljivom", i izrazilo uvjerenost da će sud 16. listopada potvrditi sporazum.


"Vitruvijev čovjek", figura muškarca u različitim položajima u krugu, renesansno je remek-djelo. Čuva se u venecijanskom muzeju Gallerie dell' Accademia i javnosti se pokazuje jako rijetko, jer je pohranjen u posebnim mikroklimatskim uvjetima i podalje od prirodnog svjetla.


Francuska ove godine u povodu 500. godišnjice Leonardove smrti organizira više od 500 događanja, i s tim ciljem nastoji prikupiti gotovo sve njegove slike. Leonardo je rođen u Italiji, ali je umro u Francuskoj. Pokopan je u kapelici u dvorcu Amboise, gdje je proveo posljednje tri godine života. Danas je u tom veličanstvenom zadnju na rijeci Loire njegov muzej. Pariški Louvre sada ima gotovo trećinu Leonardovih slika, uključujući i najslavniju Monu Lisu. Leonardo je tu sliku prodao francuskom kralju Franji I., za kojeg je radio tri godine. Francuska bi na posuđene Leonardove slike trebala uzvratiti time što će talijanskim muzejima posuditi slike talijanskog renesansog majstora Raffaella Santija da Urbina, u povodu 500. godišnjice njegove smrti 2020. godine. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

3

POZNATO JE KAD U ZAGREB DOLAZI LEGENDARNI BEND

Simple Minds stižu 6. srpnja 2021.