Dome slatki dome
PRUGICE UNOSE ŠARM U DOM

Horizontalne pruge vizualno će smiriti prostor, a vertikalne dinamizirati
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Iako se trendovi oko popularnih uzoraka dekorativnih tkanina, posteljine, tapeta i presvlaka mijenjaju, prugice su uvijek aktualne jer svojom dinamičnošću i šarmom stvaraju posebno ugodnu atmosferu u prostoru.

Igra prugicama pruža brojne mogućnosti u smislu kombiniranja njihova smjera (postavljanje horizontalno, vertikalno ili pod određenim kutem), debljine, međusobnog razmaka, boja te eventualnih reljefnih istaka. Ovisno o odabranoj kombinaciji, moguće je postići različite efekte u prostoru: elegantne i profinjene ili razigrane i otkačene. Prugice svoje mjesto redovito nalaze i u luksuznim, stilskim interijerima.

Ugođaj
Vrsta prugica uvelike određuje ugođaj. Ako je prostor visok, možete ga vizualno smanjiti postavljanjem tapeta s horizontalnim prugicama, a one vertikalno postavljene optički će ga povisiti. Horizontalne pruge vizualno će smiriti prostor, a vertikalne dinamizirati. Osim zidnim tapetama, iste efekte možete postići zavjesama i zastorima, a pogotovo ako su u prostoru postavljene velike staklene stijene.

Prugasto tapecirana sjedeća garnitura može biti pravo osvježenje dnevnog boravka ili terase. S obzirom na to da su prugice vrlo dominantan motiv (osim ako nisu izrađene u svijetlim tonovima kao potpuno diskretne), potrebno ih je pažljivo kombinirati s ostalim elementima interijera.

Posteljina
Naglašeno prugastu tapeciranu garnituru nemojte nikada stavljati na tepih izraženih šara i uzoraka te uz zid koji je naglašen šarenom tapetom. Kako biste ju stavili u prvi plan, nastojte sve oko nje postaviti kao jednobojno, tj. usklađeno s odabranim prugicama.

Prugice mogu unijeti šarm i u spavaću sobu. Prugasta posteljina ili prekrivač za krevet, usklađeni sa zavjesama i dekorativnim zastorima u sličnim motivima, pretvorit će ju u prostor u kome s užitkom boravite. U spavaćoj sobi odaberite nježnije boje i sitnije pruge, osim za prekrivač, koji se uklanja, pa može biti naglasak u smislu kolorita i debljine pruga.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Dizajn
I na tapetama
Prugasti motivi zidnih tapeta, posteljina i dekorativnih tkanina svoj najsnažniji izražaj mogu postići u dječjim sobama u kojima je parola „što veselije – to bolje“. Pruge intenzivnih boja i različitih debljina razvedrit će dječju sobu, koja mora biti dinamična i poticajna za igru, ali i učenje. Prugice su uvijek u trendu, svoje mjesto pronalaze posvuda, pa je pravo vrijeme da ih i vi unesete u svoj dom!
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna