Dome slatki dome
SPAVAĆA SOBA

Kvalitetan madrac je srce svakog kreveta
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Kreveti (i madraci) proizvode se u standardnim dimenzijama, ali se bez problema mogu naručiti i u nestandardnim dimenzijama

U prosjeku spavamo 7-8 sati dnevno, a kako bismo drugi dan bili odmorni i sposobni za posao, moramo osigurati kvalitetan ležaj. Krevet mora izdržati i prosječno deset godina korištenja. A što sve podrazumijeva krevet? Okvir, tj. konstrukcija kreveta, koji mora biti robustan i čvrst, podnica kreveta koja ima ulogu nosača madraca i madrac na kojemu se spava, a koji je najvažniji dio...

Ako ste u posljednje vrijeme nemirno spavali ili se budili s bolovima u leđima, problem u najvećoj mjeri dolazi upravo iz vašeg kreveta. Najvjerojatnije morate promijeniti madrac. Pri kupnji pazite da izaberete madrac koji će najbolje odgovarati upravo vama. Najvažnija stvar koju trebate tražiti dok kupujete madrac je udobnost. Obvezatno prije kupnje legnite na madrac i provjerite tvrdoću i kakav je osjećaj ležati na njemu. Što se tiče tvrdoće madraca, ne smije biti ni premekan, a ni pretvrd. Ako ne možete naći udoban položaj bez obzira na to koliko ga hvale ili koliko je cijena povoljna, to nije madrac za vas. Za udobnost kreveta, osim kvalitetnog madraca, zasluge ima i dno kreveta.

Nepisano je pravilo da se nabavi što veći krevet. Naravno, potrebno ga je uskladiti s veličinom slobodnog prostora u sobi kako biste se mogli nesmetano kretati. Pripazite da vam ostane dovoljno prostora da možete normalno otvarati vrata sobe ili vrata ormara. Kreveti (i madraci) proizvode se u standardnim dimenzijama, ali se danas bez problema mogu naručiti i u nestandardnim dimenzijama.

Inače, veličina kreveta podrazumijeva širinu i dužinu, a koja bi morala biti za 15-20 cm duža od vašeg tijela. Širine su standardno od 90, 120, 140, 160 cm itd., a dužine su 190, 200, 210…Madrac je srce kreveta i pri njegovoj kupnji treba potrošiti najviše vremena i novca. Svatko voli spavati u određenoj pozi, netko voli spavati na leđima i njemu više odgovara tvrđi madrac. Oni koji spavaju potrbuške, preferiraju mekše madrace. Osim toga, ovisi i o konstituciji, veličini i težini. Jedino i najbolje rješenje da to doznate je da legnete na krevet i isprobate madrac. Ako niste zadovoljni, isprobavajte dalje.
Jasminka Knežević
Uzrok nedostatnog sna
Najčešći poremećaj sna je nesanica, nemogućnost spavanja tijekom cijele ili većeg dijela noći. Jedna noć bez sna ne utječe mnogo na naše zdravlje. Ali nakon jedne ili više neprospavanih noći osjećamo se pospano, umrtvljeno ili razdraženo, teže nam je koncentrirati se i trpimo smetnje raspoloženja. Većina uzroka slabog i nedostatnog sna prilično je očigledna. To može biti neudoban krevet, previsok ili prenizak jastuk, obilan objed prije spavanja ili glad, uzimanje pića s kofeinom prije spavanja, buka ili previsoka temperatura u prostoriji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike