Dome slatki dome
UDOBNOST I SIGURNOST KLJUČNI SU KRITERIJI ZA RODITELJE

Pametni električni pogoni u dječjim kolicima
Objavljeno 10. listopada, 2019.

Udobnost i sigurnost ključni su kriteriji za devet od deset roditelja pri kupnji kolica. Ti podaci proizlaze iz reprezentativne Boscheve ankete provedene na ženama i muškarcima s djetetom starim u dobi do četiri godine, kao i na roditeljima koji očekuju dijete.

Pogonska jedinica sustava sastoji se od dva tiha električna motora na stražnjoj osovini, uz Bluetooth modul i sustav pametnih senzora. Senzori, koji se također koriste u pametnim telefonima, mjere stavke kao što su brzina i ubrzanje kolica, istodobno procjenjujući površinu ceste po kojoj kolica voze. S pomoću algoritama mogu u djelićima sekunde izračunati što je sljedeće što mama ili tata želi učiniti. Na putu uzbrdo motori automatski pomažu gurati kolica, kao što to čine motori na električnom biciklu. Pri kretanju nizbrdo motori pomažu s kočenjem. Ako roditelji puste kolica, kočnica motora sprječava da se kolica otkotrljaju bez nadzora, a elektromehanička brava aktivira ručnu kočnicu. U skladu s Boschevim tipičnim pristupom kombiniranja najviših tehničkih norma s radom prilagođenim korisniku, sustavu električnih kolica nisu potrebni dodatni prekidači ni gumbi na drški za guranje.

Ne samo da pomoć električnog sustava povećava udobnost i sigurnost, nego i unaprjeđuje ergonomske značajke kolica. Korisnici mogu izabrati jednu od tri razine pomoći električnog sustava upotrebljavajući povezanu aplikaciju za pametni telefon (dostupna za sustave Android i iOS). Aplikacija komunicira sa sustavom električnih kolica putem tehnologije Bluetooth. Također prikazuje razinu napunjenosti odvojive baterije i pravovremeno upozorava korisnike da je napunjenost baterije slaba. Praktična i lagana litij-ionska baterija od 18 volti nalazi se u pretincu kolica koji se može zaključati. Riječ je o istoj vrsti baterije koja se upotrebljava u standardnim Boschevim električnim alatima, kao što su bežični odvijači, što znači da se baterija iz kolica može upotrijebiti za napajanje drugih uređaja i obrnuto, kadgod je potrebna rezervna baterija. Uz vrijeme punjenja od oko dva i pol sata, potpuno napunjena baterija nudi domet od oko 15 kilometara, ovisno o odabranoj razini pomoći i težini kolica. Roditelji mogu puniti i svoj pametni telefon koristeći USB ulaz sustava. Aplikacija se može upotrijebiti i za aktiviranje funkcije alarma, primjerice, kada roditelji ostave kolica parkirana ispred kafića. Ako je uspostavljena Bluetooth veza s pametnim telefonom roditelja, pojavit će se upozorenje ako netko pokuša odvesti kolica. Osim toga, oglasit će se alarm s integriranog zvučnika kolica te će se ručna kočnica automatski ponovno aktivirati.M.R.
Lakše guranje
Ispitivanje je pokazalo je da sustav električnih kolica itekako može unaprijediti držanje roditelja, s obzirom na to da je potrebno mnogo manje truda za guranje kolica uzbrdo, po neravnom terenu ili vjetru. Električni pogon s automatskim kočenjem znatno smanjuje naprezanje leđa pri kretanju nizbrdo. Ako se baterija isprazni, kolica se mogu upotrebljavati kao obična kolica
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike