Mozaik
U TIJEKU JE 3. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

U Vinkovcima prikazani filmovi “Pouke o čovječnosti” i ‘’General’’
Objavljeno 10. listopada, 2019.

U tijeku je treće izdanje Filmskog festivala glumca, a nakon filma "Dnevnik Diane Budisavljević", gdje je kazalište bilo prepuno, ponovno se to dogodilo i s filmom "General", a dvorana je bila rasprodana i nekoliko dana prije projekcije.

Kako je peti dan bio u sklopu Dana neovisnosti, na programu su bili filmovi iz Domovinskog rata, a prvi film bio je dokumentarac "Pouke o čovječnosti", redatelja Branka Ištvančića, koji govori o akciji spašavanja bolesnika pakračke bolnice koje su 29. rujna 1991. izveli branitelji zajedno s dijelom osoblja bolnice. Nešto kasnije, prikazan je film "General" Antuna Vrdoljaka, snimljen prema noveli Nenada Ivankovića, koji govori o vojnom putu generala Ante Gotovine, i koji je prema ocjeni posjetitelja bio više nego dobar u svim segmentima filma.

- Imali smo prigodu pogledati film "General" koji govori o generalu Anti Gotovini, a to ujedno je i prigoda prisjetiti se dana kad je Hrvatski sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske i raskinuo sve državno-pravne sveze s bivšom SFRJ. Važno je prisjetiti se jednog od važnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, a današnji dan idealna je prilika da pogledamo film o generalu i njegovom ratnom putu i svemu onome što je pridonio u Domovinskom ratu - rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.

Prije samog prikazivanja filma “General”, povjesničar Josip Jurčević, između ostaloga, rekao je kako je film “General” poseban, jer “nakon dugo godina dočekali smo jedan film uglednog redatelja Antuna Vrdoljaka o Domovinskom ratu”. Šesti dan Filmskog festivala glumca u Vinkovcima prikazan je psihološki triler Arsena Antona Ostojića “F20”, a nakon filma posjetitelji su mogli nešto više saznati o samom filmu od glumca Filipa Mayera, moderator je bio Goran Čelig.

Mario Kokaj
URUČENJE NAGRADA U PETAK, 11. LISTOPADA
Pretposljednjeg dana u četvrtak, 10. listopada, s početkom u 20 sati, na rasporedu je igrani film ‘’Posljednji Srbin u Hrvatskoj’’, redatelja Predraga Ličine, dok je u petak, 11. listopada, s početkom u 20 sati, na programu svečano zatvaranje. Prvo će biti uručenje nagrada za mušku i žensku glavnu ulogu te nagrada za sporednu žensku i mušku ulogu, kao i nagrada Vinkovački Orion, koju dodjeljuje prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od učenika i učenica Gimnazije M.A.Reljković. Ovogodišnji treći FFG zatvorit će film ‘’Šavovi’’, redatelja Miroslava Terzića.
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike