Kultura
4. REZIDENCIJALNI PROGRAM MMML STUDIJA

"Što je nekad bila trava, sad je beton" Ive Muškić
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U petak 11. listopada, u 19 sati, u prostoru MMML Studija (Zeleno polje 30, Osijek), održat će se prezentacija rada pod nazivom Što je nekad bila trava, sad je beton gostujuće umjetnice Ive Muškić kao rezultat četvrtog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio. Na izložbi će biti predstavljeni autoričini novi radovi producirani tijekom trajanja rezidencijalnog programa koji sežu od medija fotografije, grafike do teksta kao integralnog dijela rada.


Hodajući po rubu tradicionalnog medija grafike ili pak eksperimentiranjem u mediju fotografije i neprestanim istraživanjem, Muškić dolazi do novih mogućnosti te nas dovodi do pitanja postojanosti konačnih rješenja. To je razlog zbog kojega ovu mladu umjetnicu u potpunosti možemo etiketirati kao „emerging artist“; umjetnicu čija bi karijera mogla krenuti uzlaznom putanjom uvjetujući njezinu ustrajnost i odricanje u kontekstu umjetničkog poziva. Rad koji je nastao na trotjednom rezidencijalnom programu rezultat je višemjesečnog istraživanja vlastitog ja i najbliže okoline (obitelji) kao i promišljanja o radu kao cjelini bez ukazivanja na određeni medij. Samim time Ivu Muškić možemo opisati kao vrlo zanimljivu umjetničku individuu koja tek “mora” opravdati svoje mjesto na sceni što se ovom zaokruženom cjelinom naziva Što je nekad bila trava, sad je beton u potpunosti potvrđuje. Ujedno, poziv na rezidenciju podrazumijevao je i stvaranje radova koji će multimedijalnim karakterom prijeći preko barijera „tradicionalnog“ te se u potpunosti posvetiti stvaranju umjetničkog rada koji u svojoj srži sadrži promišljanje, stvaranje, realizaciju i prezentaciju.


Ovim rezidencijalnim programom MMML Studija želimo skrenuti pozornost na potrebu izdvajanja novih umjetnika/ca koji tek dolaze, a za koje smatramo da su u potpunosti zaslužili primjerenu pozornost na nacionalnoj likovnoj sceni.


Iva Muškić (Vinkovci,1993.) diplomirala je 2018. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek likovne umjetnosti, mentor izv. prof. art. Mario Čaušić. Likovno se izražava u mediju grafike, crteža, digitalnih plakata i umjetničke fotografije.


Izlagala je na domaćim i na nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovala je na nekoliko umjetničkih radionica i kolonija u domovini i inozemstvu. N.Vek.
Možda ste propustili...

"TAJNE SNJEŽNE KUGLE" U SUBOTU U DOMU HV-a

Deset koreografija rasplesanog Božića

NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU OSJEČKOGA HNK

Tomčić i Puškarić zajedno na sceni nakon 18 godina

MINISTRICA KULTURE OTVORILA UREĐENI VIROVITIČKI MUZEJ

Među 1300 eksponata i novi stalni postav Drveno doba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI SJAJNI REZULTATI UČENIKA OSJEČKE GLAZBENE ŠKOLE

Na natjecanjima je uvijek dobra atmosfera, uvijek se međusobno potiču i hrabre

2

KNJIGA AKAD. DUBRAVKE ORAIĆ TOLIĆ:

Povlašteno i napeto čitanje modernog doba

3

"ISLAND OF INNANA" U GALERIJI KAZAMAT

Gdje je granica između društveno uvjetovanog i biološkog tijela?