Novosti
PROJEKT FRANJEVACA POKAZAO RAZMJERE STRADANJA

Na popisu svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu našlo se 2717 imena
Objavljeno 9. listopada, 2019.

Popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu, a riječ je o 2717 imena ispisanih na staklenoj stijeni, postavljen je u ponedjeljak, uoči Dana hrvatske neovisnosti, na, kako je to rečeno, časnom mjestu, u dvorištu Franjevačkog samostana u Vukovaru, ponad Dunava. Na tom su popisu "konačno objedinjenom nakon 28 godina" imena poginulih branitelja iz Vukovara, ali i cijele Hrvatske i inozemstva, ubijenih u srpskim logorima, kao i civila, ali i nestalih, za kojima se i danas traga.

- Vukovar je pretrpio najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Želimo zahvaliti svim tim žrtvama, zbog kojih smo danas u slobodnoj domovini, i da njihova imena trajno ostanu na ovoj spomen-ploči za povijest i za sve buduće naraštaje - rekao je gvardijan vukovarskog franjevačkog samostana, fra Ivica Jagodić. Dodao je kako je to, prema njihovim saznanjima, konačan broj žrtava Vukovara 1991., ali je ipak ostavljen i prostor za upis dodatnih imena ako se dođe do novih saznanja.

Projekt popisa vukovarskih žrtava započeo je krajem 2017., kada su franjevci istaknuli prvi neslužbeni popis, s imenima oko 1000 ubijenih. U prikupljanju podataka, uz stradalničke udruge i građane Vukovara i okolice, sudjelovali su Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", Ured državne uprave... Gvardijan je kazao i kako se popisom "iskazuje trajan spomen svim vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu, na što nas i povijest obvezuje, kako se ni jedna žrtva ne bi zaboravila i kako se u budućnosti žrtva Vukovara i Vukovaraca ne bi umanjila ili krivo interpretirala".

- Postavljanjem ovog popisa želimo zadržati u pamćenju sve žrtve - zaključio je.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je novinarima kako su Vukovarci gotovo 28 godina od agresije na Vukovar konačno, i to zahvaljujući Franjevačkom samostanu i Župi sv. Filipa i Jakova, dobili popis stradalih u Vukovaru 1991.

- Sve ove godine lutali smo kroz te brojke i imena jer ih nismo imali na jednom mjestu. Žalosna je činjenica da institucije ove države nisu bile u stanju izbaciti popis. Sada će se javiti razni pametni mislioci i reći da smo to imali, ali je činjenica da nismo znali konkretne, sveobuhvatne brojke ni imena. Teško se bilo oteti dojmu da je to namjerno tako, da institucije ponovo nisu odradile svoj dio posla - izjavio je Penava.

Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta "Ivo Pilar", kazao je kako će popis poslužiti daljnjem istraživanju stradanja Vukovara 1991., na dva načina.

- Prvi je da odamo trajni pijetet vukovarskim žrtvama, jer su one položile svoj život u temelje hrvatske države. S druge strane, ova inicijativa treba poslužiti kao primjer hrvatskoj državi da konačno napravi i objedini cjeloviti popis svih poginulih i ubijenih u Domovinskom ratu kako bi doista svaka žrtva imala svoje mjesto - rekao je.

Prije procesije sa svijećama i molitve svetu misu za sve vukovarske žrtve predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić, a istaknuo je kako popis žrtava Vukovara i obiteljima nestalih daje "bar malu utjehu" i mjesto gdje mogu upaliti svijeću. S.Butigan
PET IMENA - JEDNA OBITELJ
U arhivu Franjevačkog samostana ostaju svi podatci o žrtvama s popisa, i s okolnostima stradanja, i bit će čuvani za povijest. “Dolazili su očevi, majke, braća, sestre, pa i susjed, koji je dao podatke o cijeloj izginuloj obitelji”, naveo je gvardijan Jagodić. Biserka Ljubić (69) iz Sotina gledala je u ponedjeljak navečer ploču s imenima žrtava. “Našla sam mojih pet. Tuga, bol, suze, ali i ponos jer su dali život za našu slobodu”, rekla je Biserka Ljubić koja je ostala bez sina, oca, kojeg još traži, brata i dva bratića.
Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana u Vukovaru, ponad Dunava