Novosti
IZMJENE ZAKONA O NERADNIM DANIMA

Sjećanje na žrtvu Vukovara postaje državni blagdan, Dan neovisnosti - spomendan?
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Premijer: Stiže cjelovito rješenje * Penava: Ime Vukovara u blagdanu treba ostati

Vladin Prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima bit će poznat u četvrtak i tada će hrvatska javnost doznati hoće li i dalje Dan neovisnosti, proslavljen u utorak, 8. listopada, ostati državni praznik, te hoće li 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, postati novi blagdan i neradni dan i kako će se zvati.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se od 1999. godine u spomen na dan kada je 1991. okončana herojska obrana Vukovara i taj grad pao u ruke neprijatelja uz goleme žrtve hrvatskih branitelja i civila. Braniteljske udruge i drugi sudionici u izradi Zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta slažu se s novim blagdanom, ali traže da se u njemu zadrži ime Vukovara.

Ključni trenutci
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima motivirane željom za većom prepoznatljivošću ključnih trenutaka prvih godina hrvatske samostalnosti među građanima te istaknuo da Vlada predlaže njihovu primjereniju valorizaciju. Nakon Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu Plenković je građanima čestitao Dan neovisnosti, poručivši da se u ovim trenutcima treba prisjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, tadašnjeg državnog vodstva i hrvatskih branitelja. "Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski bude prosperitetnija, da socijalno bude osjetljiva i uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim građanima", rekao je Plenković. Na novinarsko pitanje je li ovo posljednji put da se 8. listopada obilježava kao blagdan, Plenković je odgovorio kako će Vladin Prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti poznat u četvrtak. Ocijenio je da je to cjelovito rješenje. Istaknuo je da je jedan od motiva modifikacije tog zakona želja Vlade da ti datumi među građanima postanu prepoznatljivi i refleksni - da su u onim trenucima kada, zahvaljujući radnom i školskom ciklusu, imaju i veći afektivni odnos hrvatskoga naroda, ali i vrlo smislen trenutak za buduće generacije. Plenković ističe kako se vidi znatna razlika s kojim je emocijama i oduševljenjem hrvatski narod 90-ih godina respektirao 30. svibnja u odnosu prema ovim datumima danas. "Što bi rekli kolokvijalno, vidi se što se primilo, a što se malo slabije primilo, pa stvari treba staviti na svoje mjesto", izjavio je Plenković.

Iz Vukovara stižu poruke kako se slažu s uvođenjem novog blagdana u kalendaru, ali uz određene uvjete. Načelno se slažu s prijedlogom spomendana svim žrtvama Domovinskog rata koji bi se obilježavao 18. studenoga u hrvatskom gradu heroju. Gradonačelnik Ivan Penava zna za takav prijedog koji je, kaže, bio dijelom rada na izradi zakonskog prijedloga o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

- Jedan od naših zahtjeva je pritom bio da 18. studenoga, dan pada Vukovara, postane blagdan - kaže Penava i objašnjava da taj dan hrvatski narod prepoznaje jer tada u Vukovar dolazi i više od 100.000 ljudi iz cijele Hrvatske.

- Dakako, nemam ništa protiv spomendana na sve žrtve Domovinskog rata, ali 18. studenoga mora pritom ostati Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991., što je uostalom i odluka Hrvatskog sabora. U sklopu toga, kroz simboliku Vukovara, može to naravno biti i spomen na sve žrtve. I to je dobro, slažem se potpuno, ali možda malo oko samog naziva tog dana treba promisliti, i ime Vukovara ne smije se izbaciti - komentirao je Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić bio je u povjerenstvu za izradu Zakona o Vukovaru - mjestu posebnog pijeteta.

- Tada je bilo govora o danu sjećanja na sve žrtve u Domovinskom ratu, i to 18. studenoga u Vukovaru, i to je prijedlog povjerenstva prema Vladi RH, a u kojem su bili predstavnici svih ministarstava, Instituta ‘Ivo Pilar‘, Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Grada Vukovara - naveo je Josić, dodajući da podržava dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata kao blagdan i neradni dan. Dodao je i da je spomenuti "vukovarski zakon" gotov i da predstoji javna rasprava i rasprava u Saboru, što bi se možda moglo dogoditi i prije kraja 2019. godine.

Sjećanje na sve žrtve
- Vukovar je zaslužio biti središnjim mjestom odavanja pijeteta svim žrtavama Domovinskog rata, kao najveći hrvatski stradalnik kojeg su i branili hrvatski branitelji iz svih krajeva Hrvatske - kazao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, zaključivši da podržava ideju da se spomendan na sve žrtve obilježava u Vukovaru.

Očekuje se kako će Vladine zakonske izmjene donijeti i konačni rasplet već godinama najavljivane promjene datuma obilježavanja Dana državnosti. Naime, taj se praznik od 2001. slavi 25. lipnja, u sjećanje na dan kada je Sabor 1991. donio odluku o samostalnosti i suverenosti. Sada bi se Dan državnosti vratio na 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990., kako je i bilo do promjene 2001. godine. Treba podsjetiti i kako je jedan od prijedloga koji su se iznosili u javnosti u proteklom razdoblju bio da se time onda 30. svibnja nametne kao krovni datum, Dan državnosti, te izbjegne dosadašnja situacija u kojoj ni mnogi građani nisu bili sigurni kojeg se datuma što obilježava - Dan neovisnosti ili Dan državnosti. To bi onda eventualno stvorilo prostor i za kvalitetnu raspravu da se uvođenjem novog blagdana - spomendana svim žrtvama Domovinskog rata, ipak ne povećava ukupan broj neradnih dana, kojih je Hrvatska i dosad imala puno, čak 11, što nije išlo naruku gospodarstvu.

Upravo takav je stav u utorak iznijela i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, čestitajući građanima Dan neovisnosti, nakon što je nazočila svetoj misi u crkvi sv. Marka. Izjavila je kako bi bilo dobro da se jednom za svagda odredi da 30. svibnja bude državni blagdan, a da se 8. listopada obilježava kao spomendan. Također smatra i da bi se 18. studenoga trebao proglasiti blagdanom. "Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku", izjavila je.

Sanja Butigan/Igor Bošnjak/H
30. SVIBNJA MOGAO BI PONOVNO BITI PRAZNIK
Ivan Penava

gradonačelnik Vukovara

Nemam ništa protiv spomendana na žrtve Domovinskog rata, ali 18. studenoga mora ostati Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. U sklopu toga, kroz simboliku Vukovara, može naravno biti i spomen na sve žrtve. O nazivu tog dana treba promisliti, i ime Vukovara ne smije se izbaciti.
Možda ste propustili...