Svijet
TRILATERALA SRBIJA - TURSKA - BIH

Beograd i Sarajevo bit će povezani autocestom
Objavljeno 9. listopada, 2019.
“Ako imamo put između dva naroda, to će još više utjecati na građane i na sprječavanje migracija”, ocijenio je Tayyip Erdogan

Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o boljem životu i drukčijem životnom standardu, umjesto o tome na koji način da se svađaju, poručio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu nakon trilateralnog summita Srbija - Turska - Bosna i Hercegovina i rekao da su "prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoceste i pruge" koje će povezivati ljude u regiji.

Vučić je na trilaterali bio domaćin turskom šefu države Recepu Tayyipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću, a nakon sastanka dva su predsjednika i članovi Predsjedništva BiH sudjelovali na ceremoniji proglašenja početka gradnje dionice autoceste Beograd - Sarajevo, u koju će biti uloženo 250 milijuna eura. Vučić je poslije zahvalio turskom predsjedniku za angažman kojim pridonosi stabiliziranju odnosa na Balkanu.

Turski šef države, koji od ponedjeljka boravi u posjetu Srbiji, drugom u posljednje dvije godine, trilateralni summit ocijenio je kao "plodonosan" te najavio sljedeći sastanak, u BiH, a potom i u Turskoj. Erdogan je uvjeren u poboljšanje odnosa Srbije i BiH, ali najvažnijom poantom trilaterale ocijenio je to što se razmišlja o cijeloj regiji, istaknuvši da će autocesta Beograd - Sarajevo "još više zbližiti Srbiju i BiH" i potaknuti mnogo važnije stvari u budućnosti. "Put je sinonim civilizacije i života. Ako imamo put između dva naroda, to će još više utjecati na građane i na sprječavanje migracija, učinit će regiju privlačnim mjestom i ljudi više neće odlaziti iz domovine", ocijenio je Erdogan.

Turski šef države sugerirao je da se problemi s formiranjem izvršne vlasti u Sarajevu moraju što prije riješiti jer se bez vlade ne može efikasno raditi i odlučivati.

Tri člana Predsjedništva BiH suglasna su da će autocesta Beograd - Sarajevo dodatnim povezivanjem Srbije i BiH omogućiti bolju komunikaciju, a srpski član trojnog tijela u BiH Milorad Dodik trilateralu je ocijenio kao "dobar forum i dobar oblik suradnje". "Erdoganove riječi da treba izbjeći svaki, eventualni etnički sukob na ovim prostorima i graditi mir svakako su prihvatljive za sve nas. Želimo to i činimo da u tome i uspijemo", rekao je Dodik. Sadik Džaferović sugerirao je intenzivniju suradnju između institucija Srbije i BiH kako bi se što prije rješavala otvorena pitanja koja imaju dvije države.

Hina
POTPORA STABILNOSTI BALKANA
“Naša suradnja je na izuzetnoj razini i Turska će nastaviti pružati potporu stabilnosti Balkana i igrati konstruktivnu ulogu u pomoći zemljama regije da probleme ostave za sobom i surađuju”, rekao je Erdogan u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Vučićem. Erdogan je novinarima rekao da potpisivanje devet sporazuma sa Srbijom iz područja sigurnosti, obrane, kulture, obrazovanja, industrije i tehnologije upozorava koliko su bili plodonosni razgovori predstavnika dviju država u Beogradu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana