Svijet
PORUKA EU-A BORISU JOHNSONU

Prestanite glupu igru okrivljavanja
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Europska unija optužila je u utorak Britaniju da igra "glupu igru okrivljavanja" oko Brexita, nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum u biti nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve.

Dvadesetak dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a budućnost Brexita je neizvjesna, a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili Brexit bez sporazuma.

"Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. "Na kocki je budućnost Europe i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (Brexit), quo vadis?"

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona rekla kako je sporazum "jako malo vjerojatan", što je znak da Johnsonovi prijedlozi u posljednji čas nisu postigli uspjeh. Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji. Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.

"Ako to čini novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć, ne samo sada, nego ikada", rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi potankosti. H
Možda ste propustili...

O SIRIJI ĆE RASPRAVLJATI VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Turska u dva dana osvojila sve planirane ciljeve u Siriji

IZETBEGOVIĆ PODRŽAO TURSKU OFENZIVU

Kurdi sklapaju savez s Asadom i Rusima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZBORI NA KOSOVU

Brojači se otrovali listićima?

2

NAKON RAZORNOG TAJFUNA

Najmanje 40 mrtvih u Japanu

3

PETI DAN TURSKOG NAPADA NA KURDE

Merkel traži da se smjesta okonča ofenzivu u Siriji