Regija
“SLUČAJ SPORTSKA DVORANA”

Ministarstvo očekuje još pet milijuna kuna od Općine i Županije
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Babogredci poručuju da je to za njih neprihvatljivo, da su već osigurali 3.000.000 kuna i da se ne usude dizati novi kredit
BABINA GREDA - Slučaj dvorana u Babinoj Gredi dobiva novi zaplet. Računica koju su napravili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokazala je da nema dovoljno novca i dok se ne osiguraju dodatna sredstva, neće krenuti realizacija toga projekta. Smatraju da treba ići s jedinstvenom javnom nabavom i za gradnju i za opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme koje nitko ne želi. Da bi se raspisala objedinjena javna nabava za kompletan projekt, moraju biti osigurana sva sredstva, a procijenjena vrijednost gradnje dvorane zajedno s opremom iznosi 30 milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo je osiguralo 19 milijuna kuna, Vukovarsko-srijemska županija (VSŽ) i Općina Babina Greda već su ranije osigurale po tri milijuna kuna i pojavila se potreba za dodatnim sredstvima. Iz Ministarstva su od Županije i Općine zatražili još dodatnih približno pet milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Informaciju nam je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a, Jadranka Mustapić-Karlić, koja je sa županom Božom Galićem nedavno bila na radnom sastanku u resornome ministarstvu.
Šturo iz Ministarstva
Na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva su nam poslali samo šturi odgovor. "U Ministarstvu je održan sastanak na kojem nas je Županija, koja je voditelj ovog projekta, upoznala s problematikom preprojektiranog projekta. U tijeku su razgovori oko zatvaranja procijenjene financijske konstrukcije takvog projekta. Podsjetimo, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti je Vukovarsko-srijemska županija, a isti će se sufinancirati sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Općine Babina Greda te Vukovarsko-srijemske županije", stoji u odgovoru.

Županijska pročelnica uvjerava nas da neće biti problem namaknuti dodatna sredstva i tvrdi da će sve potrebno biti i odrađeno.

- Čim se dogovorimo i potpišemo tripartritni sporazum, odmah će biti raspisana javna nabava i za izgradnju i za opremanje dvorane - pojasnila je.

No čini se da ipak neće sve ići tako glatko. Mještani Babine Grede zatečeni su takvim razvojem događaja i pitaju se jesu li to demografske mjere Vlade RH kojima se nastoji mlade zadržati u selu i njihovoj djeci omogućiti jednake uvjete odrastanja kao i u drugim dijelovima Hrvatske.

Krnić: Presedan
Načelnik Josip Krnić ne krije razočarenje i revoltiranost. Kaže da Općina jednostavno nije u mogućnosti osigurati još približno 2,3 milijuna kuna, koliko se od njih traži. Pojašnjava da se općinski vijećnici s tim ne slažu, puno je drugih obveza, izdataka, osniva se i dječji vrtić koji će Općina sufinancirati, a mora osigurati i svoj udio u sufinanciranju gradnje toga objekta.

- Imamo masu stvari koje smo počeli i jednostavno se ne usudimo ići u novi kredit, to je za nas velik izdatak, Općina financijski to nije u mogućnosti podnijeti. Sami bismo sebe ugušili. I nikada se još u Hrvatskoj nije dogodilo takav slučaj, da jedna općina, koja je pri samom dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj, s tolikim iznosom sufinancira gradnju školske dvorane - negoduje Krnić.

Prije tri godine Općina je kod HBOR-a digla namjenski kredit od tri milijuna kuna kako bi osigurala svoj udjel u sufinanciranju, platila je troškove obrade kredita i cijelo vrijeme plaća i kamatu na rezervirana sredstava.

Krnić napominje da je Općina već ranije, tijekom priprema za gradnju dvorane, potrošila i vlastitih tri milijuna kuna, platila je za izradu projektne dokumentacije, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, premještanje DVD-a. Sve su to bili poprilični troškovi, i to za dvoranu čija gradnja nije ni počela, a ne zna se ni kada će početi.

Marija Lešić Omerović
“KAO DA NEMA VOLJE DA SE GRADI”
- Kada nam je dolazio župan Božo Galić i kazao da ćemo za dvoranu trebati namaknuti još 1,4 milijuna kuna, prvotno smo bili i pristali. A onda nam je naknadno rečeno da je taj iznos podignut za još 800.000 kuna i da trebamo osigurati dodatnih 2,2 milijuna kuna. Na koordinaciji koju smo imali u Općini zaključeno je da je to za nas jednostavno neprihvatljivo i moram to propćiti županu. Doista ne znam što više reći. Kao da sve ide prema tome da se taj objekt ne napravi, da se nema volje. Babina Greda kao da je ukleta s tom dvoranom, tolike godine su prošle, pa to je Bogu za plakati - zaključuje Krnić.
ODLUKA IZ 2014.
Prijašnja odluka Vlade, iz 2014., bila je da će se iz proračuna RH u kompletu financirati dvorana u Babinoj Gredi, nisu tražili udio ni VSŽ-a ni Općine. “Izlicitirana cijena na natječaju je bila 22.000.000 kuna, a to što smo dobili lošeg izvođača nije do nas”, kaže Krnić.
vrijednost
30 MILIJUNA KUNA ZA GRADNJU I OPREMANJE
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike