Regija
VELIKA DONACIJA IVICE LOVOŠEVIĆA

Izložba vojnih odora, dokumenata, opreme iz Domovinskog rata
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Izložena je i američka pancirka iz Vijetnamskog rata, koju je Lovošević nosio prilikom drugog ranjavanja ‘93.
NAŠICE - Edukativna i vizualno vrlo atraktivna izložba prikazuje vojne i policijske odore, oružje, zapise te ratni plijen pripadnika hrvatskih postrojbi u vrijeme Domovinskog rata. Zajednička je to izložba ostvarena u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice, Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata i Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune" od doniranih predmeta Ivice Lovoševića.- Cilj je mojih nastojanja prikupljanje građe iz razdoblja Domovinskog rata te donacija Zavičajnom muzeju Našice u svrhu pokretanja stalnog muzejskog postava o Domovinskom ratu - pojašnjava Ivica Lovošević, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata i predstavnik Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune", svojedobno organizator prvog Dragovoljačkog odreda civilne zaštite.

Predmete za ovu izložbu Ivica nije skupljao jer 80 posto njih zapravo su njegove osobne stvari nošene u Domovinskom ratu. Neke su se košulje pohabale, no on ih nije nikada htio baciti jer su ga podsjećale na ratne dane.

- Uz svoje, izložio sam i predmete ratnih prijatelja, koji su na ovaj način darovali dijelove svojih uspomena - rekao je Lovošević, zahvalivši njima, ali i članovima HVIDRA-e, koji su ustupili prostor za realizaciju projekta.

Iako je izložba čekala čak dvije godine kako bi ugledala svjetlo dana, Ivica je sretan što se njezino otvorenje održalo baš na Dan oslobođenja našičke vojarne od tzv. JNA. Što se tiče tog značajnog datuma za Našice, 21. rujna, na izložbi je važna i karta sastavljena od više karata tzv. JNA, te ručni bacač raketa, popularna "zolja", koji je došao dan prije, iz zaplijenjenih skladišta JNA u Đakovu. Građani, ali i brojni školarci, tijekom tri tjedna mogli su pogledati jedinstvene predmete, poput pištolja ručne izrade kojim su se koristili pripadnici DOCZ-a Jelisavac.

- On govori o vrsti oružja kojim su bile opremljene prve hrvatske obrambene skupine na ovom području. A upravo mi je namjera bila ovom izložbom i predmetima educirati naše mlade naraštaje jer jedno je kada se djetetu priča preko slova, a drugo kad ono to može vidjeti i dotaknuti - dodao je Lovošević te istaknuo da braniteljska populacija smatra da je edukacija u školama o Domovinskom ratu premalo zastupljena pa su ovakvi izvori dodatnih informacija prijeko potrebni.

Također, Lovošević kao zanimljiv izložak izdvaja pancirku američkog podrijetla, koju je nosio prilikom drugog ranjavanja u zadarskom zaleđu 1993. u Operaciji "Maslenica". Ona potječe iz sedamdesetih godina, iz vremena Vijetnamskog rata. U stvaranju izložbe sudjelovao je i Lovoševićev sin, prvašić, koji je pri posjetu mjesta ranjavanja svog oca pokupio tri gelera i dvije čahure. Na izložbi je predstavljeno i 13 odora policije i vojske, od kojih je Lovošević istaknuo prvu hrvatsku policijsku odoru Ministarstva unutarnjih poslova, koja se koristila tijekom 1991. i 1992. godine, kada je zamijenjena novim odorama pa je poslala tzv. radna oprema, te odoru interventnog voda Policijske postaje Našice.

Nakon zatvaranja izložbe svi izlošci bit će donirani i pohranjeni u Zavičajnom muzeju Našice, gdje će čekati da ponovno ugledaju svjetlo dana, možda u stalnom postavu, kakav zamišlja i autor ove izložbe.

Ivona Ćosić
IZLOŽBA OTVORENA JOŠ OVAJ TJEDAN
Izložba je otvorena u sklopu programa proslave 21. rujna, a na sam dan otvorenja posjetilo ju je više od 150 ljudi. Isti dan održana su stručna vodstva za građanstvo, dok je posljednja dva tjedna većina predavanja bila pripremljena za mnogobrojne učenike osnovnih i srednjih škola. Izložbu je moguće razgledati još ovaj tjedan, od 9 do 11 sati, u Domu Hrvatske vojske, a ulazak je besplatan.
Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike