Regija
VJERNICI ĆE NA MISE POD SKELAMA

Obnavlja se interijer crkve svetog Roka
Objavljeno 9. listopada, 2019.
VIROVITICA - Nakon vanjske obnove župne crkve sv. Roka, tijekom koje je napravljeno novo krovište, fasada i toranj, u tijeku su radovi i na unutrašnjosti, konkretno na stropu. Prema riječima fra Roze Brkića, župnika i gvardijana župe sv. Roka u Virovitici, ovo su prvi tako ozbiljni radovi otkako je crkva sagrađena i dovršena davne 1752. godine.

– Svi dosadašnji radovi koji su obuhvaćali strop mogu se nazvati kozmetičkima. Sada je zaista vrijeme za prvu ozbiljnu renovaciju. Jedan od razloga je i što je zbog pritiska nove krovne konstrukcije došlo do pucanja nekih arkada u crkvi. Dijelovi stropa već su počeli otpadati, mogli su to vidjeti i sami vjernici. Prva istraživanja koja smo napravili pokazala su nam kako je zaista nužno krenuti u cjelokupnu renovaciju – objašnjava fra Brkić te ističe kako će se vjernici morati naviknuti na neobičan ambijent – pod skelama na misama. Radovi, čija se okvirna vrijednost kreće oko 1,5 milijuna kuna, najviše će ovisiti o financijskim sredstvima.

- Velik dio sredstava osigurat će Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda, nešto sredstava očekujemo iz Ministarstva kulture, a ostatak ćemo podmiriti sami. Plan je ići po fazama, a prva je gotova. Skele su postavljene i sada je najvažnije da se bogoslužje može održavati bez smetnji. Želimo, kad su skele već postavljene, nakon obnove stropa i oličiti crkvu, pa i to utječe na to kada će sve biti gotovo – kaže fra Rozo koji vjernike poziva na jednako strpljenje i razumijevanje koje su pokazali za vrijeme trajanja drugih radova. Virovitička crkva je i pravo kulturno blago, pa ju povjesničari umjetnosti definiraju kao jednu od najljepših crkava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

- U staro vrijeme mnogo je svećeničke braće bilo koji su bili i drvodjelci, slikari, keramičari. Oni su sami napravili 80 posto interijera, oltara i slika, pa je zato važno da crkva bude polako i temljetito obnovljena - zaključio je fra Brkić. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike