Regija
TISUĆLJEĆE MIGRACIJE ROMA I OBLJETNICA ROĐENJA M. GANDHIJA

Grad Belišće primjer je duge i uspješne suradnje lokalne i romske zajednice
Objavljeno 8. listopada, 2019.
BELIŠĆE/BISTRINCI - Grad Belišće i njegovo prigradsko naselje Bistrinci proteklih su dana bili domaćini još jednom velikom i važnom događaju kada je u Društvenom domu za potrebe romske nacionalne manjine u Bistrincima otvorena izložba pod nazivom "Romengodrom – tisuću godina migracija Roma &Ghandi @ 150 paintingsandphotos". Riječ je o izložbenom projektu koji su organizirali Grad Belišće, Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i Veleposlanstvo Republike Indije u RH uz potporu Grada Zagreba.

Na svečanom su otvorenju, uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića i suradnike, bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predstavnik romske nacionalne manjine i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Republike Indije u RH Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske u RH Fatih Kaya, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak i brojni drugi uzvanici. Izložbu su zajednički otvorili Veljko Kajtazi, Dinko Burić i Arindam Bagchi, a može se pogledati sve do 11. listopada. Ona prikazuje podrijetlo, povijesne činjenice, poznate legende vezane uz seobe, trag o romskom holokaustu, romskom pokretu i Prvom svjetskom kongresu Roma.

- O 10. obljetnici obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u RH čast nam je ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije - rekao je domaćin Burić poručivši da je to ujedno i poruka novim generacijama da se kaže NE rasizmu, NE nacionalizmu, NE nesnošljivosti i NE ravnodušnosti.

Uz pohvalu suradnje romske manjine i lokalne zajednice u Belišću, Kajtazi je podsjetio kako je ovo drugi put da se izložba prikazuje te kako je namjera izložbu postaviti u Bruxellesu tijekom sljedeće godine kada Hrvatska predsjeda EU-om. Uz njega je, govoreći o važnosti Mahatme Ghandija, ali i o samoj izložbi, veleposlanik Indije čestitao Gradu Belišću i Savezu Roma u RH Kali Sara na organizaciji izložbe te poručio da se raduje novim zajedničkim projektima. Potporu suradnji dao je i u ime veleposlanika Republike Turske njegov savjetnik i zamjenik Fatih Kaya, poručivši kako primjer iz Belišća potvrđuje kako je prijateljstvo među različitima moguće, a poruke dobrodošlice svima koji žele dobro Hrvatskoj iskazao je i zamjenik župana Goran Ivanović. L.Aničić
Od 22 nacionalne manjine koje žive na području Grada Belišća, romska nacionalna manjina je najbrojnija
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana