Osijek
KRAJ SEZONE KOMARACA TEK 1. STUDENOGA

Rekord je 40.290 komaraca po klopki
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Mjerenja se obavljaju i dalje, a kod posljednjeg obavljenog 1. listopada uhvaćeno je najviše do 33 jedinke po klopki

Iako su niske temperature značajno smanjile broj komaraca na osječkom području u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije napominju kako službeno sezona komaraca traje do 1. studenoga, do kada se obavlja i monitoring odraslih jedinki komaraca. Tako je posljednji monitoring obavljen 1. listopada, i to na deset postaja. Uzorkovalo se metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno deset postaja, a najveće brojnosti jedinki odraslih komaraca bile su na postajama Halaševo (33 jedinke), Vinogradska (31 jedinka) i Đavolja greda (19 jedinki).

Niske temperature
- Ove brojke beznačajne su podsjetimo li kako smo u lipnju na ovoj postaji broji po jednoj klopki i 40 tisuća jedinki. Točnije, apsolutni rekord u broju komaraca ove smo godine imali 20. lipnja, kada je upravo u Halaševu izbrojeno po jednoj klopki 40.290 jedinki. Istoga dana na mjernoj postaji Đavolja greda uhvaćeno je oko 30 tisuća jedinki, a primjerice u Višnjevcu 11.027. Kod mjerenja 1. listopada u Višnjevcu je primjerice uhvaćeno šest jedinki komaraca. S obzirom na niske temperatura iznenađenja ne bi smjelo biti i možemo reći kako polako možemo zaključiti ovu sezonu, iako ona službeno završava s 1. studenoga. Mi svakako i dalje radimo i monitoring ličinki. No, sukladno rezultatima monitoringa nije potrebno provoditi postupke dezinsekcije komaraca, objašnjava voditelj DDD službe dr.sc. Dario Brdarić, dipl.sanit.ing. u ZZJZ-u Osječko-baranjske županije.

U ZZJZ-u s velikim nestrpljenjem iščekuju rezultate projekta prikupljanje uzoraka komaraca za genotipizaciju, točnije identifikaciju vrsta komaraca, kao i njihovu rezistenciju na insekticide i detekciju patogena koje osječki ZZJZ-a radi s istraživačima na Kreti u Grčkoj. Prvi rezultati trebali bi se pojaviti za mjesec dana i pokazati je li primjerice vrsta Aedesalbopictus, ili azijski tigrasti komarac, ove godine uopće bio na ovom području, ali pokazati i postoje li neke nove vrste te koliko su postojeći komarci rezistentni na otrove kojima ih tretiramo.

"Strani" komarci
- Osim drugih vrsta komaraca koji su na našem području uglavnom molestanti, suzbijanje vrste Aedesalbopictus, ili azijskog tigrastog komarca, od izuzetne je javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku. Aedesalbopictus komarac je jugoistočno-azijskog podrijetla, koji bi zahvaljujući svojoj prilagodljivoj biološkoj naravi sa sposobnošću preživljavanja zime te izvanrednom agresivnošću prema novim prostorima, u kombinaciji s klimatskim promjenama te svojom važnošću kao vektor zaraznih bolesti u bliskoj budućnosti mogao predstavljati veliki javnozdravstveni problem za cijelu Republiku Hrvatsku, naglasio je voditelj DDD službe dr.sc. Dario Brdarić.

Nefreteta Z. Eberhard
ŽUPANIJA RIJEŠILA AVIOTRETIRANJE OSIJEKA
Nakon niza godina, zbog invazije rojeva komaraca, ove je godine iznova donesena odluka o zaprašivanju komaraca iz zraka. Tretiranje iz zraka riješeno je na inicijativu župana Ivana Anušića, nakon što je osigurao pet milijuna kuna od Vlade RH za hitnu sanaciju ovoga problema, ali i nužne dozvole za tretiranje rubnog područja zaštićenog parka prirode Kopački rit. Odmah su angažirani zrakoplovi osječke tvrtke Air Tractor i kooperatora iz Mađarske. Istovremeno su iz gradske uprave tvrdili da rješenja nema te kako aviotretiranje nije moguće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike