Osijek
HPD "BRŠLJAN-JANKOVAC"

Na Osječkom pješačkom putu 200 planinara
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Hodači su ovih 12,8 kilometara, koliko iznosi Osječki pješački put, prošli u prosjeku za tri sata

Više od 200 planinara, zaljubljenika u hodanje i druženje u prirodi prošlog je vikenda sudjelovalo na Osječkom pješačkom putu, koji je i ove godine u povodu Svjetskog dana hodanja upriličio HPD „Bršljan-Jankovac.


Uz naravno najbrojnije Osječane, članove planinarskih društava, jednu od najatraktivnijih pješačkih gradskih staza prošli su i planinari iz Vinkovaca, Županje, Orašja i Subotice. Kako to predviđa ruta zacrtana i markirana još davne 1981. godine, i ovaj je put okupljanje bilo na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, odakle se krenulo prema drugoj kontrolnoj točki udaljenoj 1,6 kilometara do Trga Sv. Trojstva u Tvrđi. Inače, Osječki pješački put predviđa ukupno pet kontrolnih točaka, treća je kod restorana Copacabana, a četvrta također na lijevoj obali Drave kod restorana ZOO. Ovdje su se sudionici puta kompom prebacili na desnu obalu rijeke, odakle su šumskim predjelom pješačili do posljednje kontrolne točke na ušću Karašice kod Udičarskog doma. Hodači su ovih 12,8 kilometara, koliko iznosi Osječki pješački put, prošli u prosjeku za nešto više od tri sata. Vrijeme je također išlo naruku hodačima, koji su tako ispunili osnovni, cilj a to je potaknuti građane na izlazak u prirodu i aktivno trošenje slobodnog vremena. Kako nalažu tradicije planinarskih okupljanja, tako je i sada kraj puta na ušću Karašice završio druženjem uz grah.

Svaki sudionik prolazak kroz kontrolne točke evidentirao je pečatom u svoj dnevnik Osječkog pješakog puta, a za završetak ture nagrađen je i bedžom koji mu ostaje kao uspomena na ishodani put. Zanimljivo je da se iz godine u godinu među sudionicima nalazi sve više mladih, koji na taj način pridonose promociji pješačenja u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.
Tomislav Prusina
Podići svijest o važnosti tjelenih aktivnosti
Inače, Osječki pješački put nalazi se u godišnjem planu Slavonskog planinarskog saveza i predviđeno je da se i ubuduće održava svake godine prvog vikenda u listopadu. Njegovom nedavnom revitalizacijom nastoji se podići svijest građana naše županije o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti s ciljem prevencije od bolesti suvremenog doba.

Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje. Planinarenje je dakle fizički i psihološki trening za organizam.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana