Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Stišala se borba za preuzimanje Kraša
Objavljeno 8. listopada, 2019.
Sve tri strane - MI Braća Pivac, Kappa Star Limited i Kraš Esop dobile su karte u ruke i sada prate svaki pokret protivnika

Prošloga tjedna na domaćem tržištu kapitala pale su cijene dionica. Borba za preuzimanje Kraša privremeno se stišala, što je posljedično dovelo do pada prometa i hlađenja tržišta. Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 136,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 94,4 i obveznicama 42,0 milijuna kuna prometa.Prosječan dnevni promet dionicama po radnom danu iznosio je 18,9 milijuna kuna, što je gotovo tri puta manje nego tjedan ranije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi popadale su zbog zbivanja na svjetskim burzama. Američka administracija najavila je uvođenje dodatnih carina od 25 posto na 7,5 milijardi USD vrijedan uvoz proizvoda, između ostalih na škotski viski, francuska vina i talijanski sir, jer se, prema njihovom mišljenju, EU nelegalno subvencionira proizvođač zrakoplova Airbus. Predstavnici EU-a odgovorili su kako razmatraju protumjere. Strah od razbuktavanja novog carinskog rata potopio je cijene dionica na američkim i europskim burzama, što se prenijelo na Zagrebačku burzu. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1963 boda (pad za 0,8 posto) uz ostvarenih 31,1 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega se dionicama Kraš protrgovalo 10,2 milijuna kuna. Utorak je donio nastavak lošeg raspoloženja na svjetskim i europskim burzama tako da su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi dodatno spuštene. Indeks Crobex potonuo je u utorak za dodatnih 0,5 posto na 1953 boda uz 23,2 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega se dionicama Kraša protrgovalo 12,6 milijuna kuna. U srijedu je došlo do prijeloma na domaćem tržištu kapitala, jer je promet naglo splasnuo budući da se dionicama Kraš ostvarilo tek 2,2 milijuna kuna prometa, a indeks Crobex smanjen za 0,3 posto na 1926 bodova.

Pad prometa

Četvrtak je donio novi pad prometa (11,0 milijuna kuna) praćen nižim cijenama dionica, pri čemu je indeks Crobex smanjen za 1,1 posto i spustio se na 1926 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1927 bodova uz ostvarenih 8,6 milijuna kuna dnevnog prometa. To je za 52 boda ili 2,6 posto manje nego na početku tjedna. Od 16 dionica u sastavu Crobexa dvije su zabilježile rast i 12 pad cijene dok su se vrijednosnice Arena Hospitality Group i Optima Telekom zadržale na početnoj tjednoj razini. Jedine dionice koje su povećale tjednu cijenu su Maistra (rast za 2,0 posto) i HT (rast za 0,6 posto).
Dionicama Kraša jače se trgovalo početkom tjedna, a prema kraju promet je pao. Otvorena borba za preuzimanje Kraša stišala se i sve tri strane Mesna industrija Braća Pivac (MI Braća Pivac) kao najveći dioničar s 30,73 % vlasništva u Krašu te ciparska tvrtka Kappa Star Limited koja se s 22,82 % probila na drugo mjesto u vlasničkoj strukturi i Kraš Esop na trećem mjestu s 18,45 % udjela što čini ukupno 72,00 posto, dobile su karte u ruke i sada prate svaki pokret protivnika. Prelazi se u fazu licitiranja i biranja aduta. Nakon održane skupštine Kraš-Esop kada je donesena jednoglasna odluka o odbijanju ponude za uspostavljanje odnosa zajedničkog djelovanja, iz MI Braća Pivac najavili su da će sami podnijeti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje ostalih dionica malih dioničara Kraša koju sada svi čekaju i prijedlog cijene otkupa za dionice Kraša. Tek kada se izjasni MI Braća Pivac kao najveći dioničar, moći će se trasirati scenario daljnjih zbivanja oko Kraša. Na kraju tjedna cijena dionice Kraš spustila se na 905,00 kn (pad za 9,5 posto).
Dionicama HT pojačano se trgovalo u ponedjeljak (2,5 milijuna kuna) te u utorak (4,8 milijuna kuna) kada su fond menadžeri kroz blok transakciju ostvarili 4,0 milijuna kuna u kojoj je vlasnika promijenilo 23.850 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 167,00 kn. Cijena dionice HT na kraju tjedna je dohvatila 165,50 kn. To je za 1,00 kn ili 0,6 posto više nego na početku tjedna.
Trend trgovanja

Trend trgovanja dionicama Atlantic grupe pratio je kretanja vrijednosnica Kraša kako po cijeni tako i po obujmu. Snažnije se trgovalo na početku, a prema kraju tjedna promet je padao. Cijena dionice Atlantic grupe dohvatila je u petak 1270,00 kn, što je za 70,00 kn ili 5,2 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč jače se trgovalo na početku tjedna, a nakon toga se obujam prometa smanjivao što je dovelo do pada cijene u petak na 37,40 kn. To je za 0,10 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Pojačano trgovanje dionicama FTB Turizam - Liburnija Hoteli Cavtat i Liburnija Hoteli Opatija vezano je uz rješenje HANFA kojim se trgovačkom društvu Gitone Adriatic iz Zagreba odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje društva Liburnija Hoteli uz obvezujuću cijenu od 4671,17 kn po dionici. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 116,98 bodova (tjedni rast za 0,08 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike