Ekonomija
CARINE TRGOVINSKI RAT

Trgovinski sukob Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država lomi se i preko leđa proizvođača sira
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Carinama bi trebali podlijegati i proizvodi iz Hrvatske poput sireva, prerađevina od svinjskog mesa, školjki, voća i sokova

Europski proizvođači sira taoci su transatlantskog trgovinskog sukoba s kojim nemaju nikakve veze, poručila je europska udruga mljekara EDA, strahujući ujedno da će SAD pri uvođenju najavljenih carina različito tretirati pojedine zemlje Europske unije.SAD je uveo carine nakon presude WTO-a koji je europske subvencije proizvođaču zrakoplova Airbusu proglasio nepropisnima, odobrivši Washingtonu uvođenje kompenzacijskih protumjera na uvoz iz Europske unije u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje.
Najveći dio popisa europskih proizvoda koji Washinton namjerava cariniti čine prehrambeni proizvodi. Carinama bi trebali podlijegati i proizvodi iz Hrvatske poput sireva, svinjetine i prerađevina od svinjskog mesa, školjki, voća i sokova.
Konačni popis proizvoda bit će objavljen 18. listopada, kada carine stupaju na snagu i u europskom prehrambenom sektoru tek pokušavaju saznati detalje. Očekuje se ipak da će carine biti uvedene na uvoz parmezana i ovčjeg sira pecorino iz Italije te engleskog cheddara i stiltona i raznih vrsta ementalera i grojera, napominje Reuters.
Ostale poznate vrste sira, poput francuskog roqueforta i nizozemske goude i edamera, nisu na popisu koji je ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio u četvrtak.
Europska unija izvozi u SAD 133 tisuće tona sira godišnje, prema podacima EDA-e. Većinom je riječ o ‘tipičnim‘ europskim sirevima jedinstvenih karakteristika, posebno važnima za regije u kojima se tradicionalno proizvode, ističe Reuters.
U EDA-i ističu da ih zabrinjavaju razlike u američkom tretmanu pojedinih zemalja Europske unije, tvrdeći da bi Washington trebao tretirati cijelo područje Unije kao jedinstvenu regiju prema definiciji WTO-a.
Općenito smatraju da europski prehrambeni sektor plaća cijenu za bitku s kojom nema nikakve veze.
"Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a time i poljoprivredni sektor u cjelini, redovno su taoci trgovinskih sporova, takav je odnos neprihvatljiv", ističe u priopćenju glavni tajnik udruge Alexander Anton.
Mliječni proizvodi čine manje od pet posto europskog izvoza u SAD, ali sirevi su zbog svog simboličnog statusa omiljena meta za trgovinske dužnosnike koji žele poslati određenu poruku Europi i istodobno ograničiti štetu za američke potrošače.
U žargonu trgovinskih pregovora sir se katkada naziva "ofenzivnim proizvodom" kada je u pitanju Europska unija, što znači da su Europljani posebno zainteresirani za njegovu prodaju, pa je ta kategorija proizvoda posebno na udaru carina.
Proteklih godina SAD je u trgovinskim sukobima s Europom u više navrata uvodio carine na uvoz poznatih sireva poput parmezana i raznih vrsta sireva s plijesni. Iz američkog udruženja uvoznika sireva poručuju da su u kontaktu s uredom trgovinskog predstavnika saznali da Washington ne namjerava odobriti poštedu za robu u tranzitu. Hina/Z.Rupčić

Neki proizvođači vjerojatno neće odmah osjetiti posljedice carina
Zrioba većine kvalitetnih sireva traje nekoliko mjeseci, što znači da proizvođači možda neće odmah osjetiti posljedice carina, a neki će možda naći i nova tržišta. Za sireve koji su već spremni za prodaju morat će pak birati između podizanja cijena i manje zarade. “Smanjenje za 25 % nije mala stvar, to će biti teško progutati”, istaknuo je David Swales iz britanskog odbora za poljoprivredu i hortikulturu. “Za nas je (SAD) golemo tržište, naše glavno tržište izvan EU-a”, ističe pak Benoit Rouyer iz francuskog mljekarskog udruženja CNIEL.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA KRAJ POSLOVNE GODINE DODATNA PLAĆA

Lidl Hrvatska već treću godinu povećava plaće

2

ERICSSON NIKOLA TESLA

Prihodi od prodaje skočili više od 14 %

3

UZ SVJETSKI DAN TURISTIČKIH VODIČA

Turističkim se vođenjem u Hrvatskoj bavi 5500 osoba