Kultura
14. URBANI ŠOKCI

Tradicija bez zaštite osuđena na "drugu" smrt
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Osam izlagača približilo je pučku pobožnost, oblike vjerovanja i povijest katoličanstva

Protekli su vikend u Osijeku i Vinkovcima obilježile teme pučke pobožnosti Šokaca i Bunjevaca. Šokačka grana Osijek i Vinkovački šokački rodovi bili su domaćini još jednog okupljanja zaljubljenika u šokačku i bunjevačku tradiciju - Urbani Šokci, koji je održan 14. put zaredom.


Prvi saziv međunarodnoga okrugloga stola koji je moderirala etnologinja Katarina Dimšić održan je u prostorijama Šokačke grane u Osijeku. Osam izlagača publici je približilo pučku pobožnost, oblike vjerovanja i povijest katoličanstva na područjima gdje žive Šokci i Bunjevci - Slavoniji, Vojvodini i mađarskoj Baranji. Raznolika izlaganja imali su sudionici iz Požege, Subotice, Pečuha, Petrovaradina, Sonte i Bačkoga Monoštora, a izlaganjima je prethodilo predstavljanje knjige Hodi k meni, puče dragi, autorice etnomuzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek, i urednice knjige Silvije Lučevnjak, ravnateljice Zavičajnoga muzeja Našice. Prof. Goran Rem obratio se skupu apelom da se obiteljska kuća klasika pučkoga pjesništva Đuke i Mace Galović u Drenovcima uredi u spomen-kuću tradicijske kulture cvelferskoga kraja.


- Obvezuje nas na to blago materijalne i nematerijalne šokačke kulture koju su Galovići sačuvali, njegovali i živjeli - rekao je Rem, a nakon njihove biološke smrti na redu su stručnjaci i kulturne ustanove. Veliki uknjiženi projekt Cvelferice u šest knjiga poslužit će tom projektu kao putokaz i kao "oltarić" pred tradicijom koja je bez institucijske zaštite osuđena na "drugu" i konačnu smrt.


Drugi dio okrugloga stola moderiran pod stručnim vodstvom Ružice Pšihistal održan je sljedećega dana u Vinkovcima, u prostorijama lovačkoga društva Stari Kunjevci. Izlagali su teolozi, etnolozi, filolozi, svećenici, povjesničari, sociolozi iz Đakova, Vinkovaca, Slavonskoga Broda, Subotice, Osijeka i Drenovaca, koji su iz različitih perspektiva predstavljali zanimljivosti pučke pobožnosti svoga kraja. Program je upotpunjen predstavljanjem monografije u uredništvu Milane Černelić - Tradicijska baština, identitet i migracije Bačkih Šokaca koju su predstavili Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković iz partnerskog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Vinkovački saziv Urbanih Šokaca posebno je počašćen dolaskom nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, koji nije krio radost što se o šokaštvu na znanstveni način promišlja u izvornom kontekstu katoličke vjere. Svjedočanstvo je to žive vjere pobožnoga puka - rekao je nadbiskup obraćajući se skupu, a ponio je sa sobom i molitvenike svojih roditelja kao pokaznice kako se pučka pobožnost njegovala u krilu njegove obitelji.

Druženje se održavalo uz niz glazbenih predaha ženske i muške pjevačke skupina Šokačke grane - Šokice i Šokci te nastup flautistice Petre Marković, uz gitarsku pratnju Ive Belamarića. U organizaciju ove manifestacije uključile su se udruge i ustanove iz triju država: Šokačka grana Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu i Vinkovački šokački rodovi.


Narcisa Vekić
Predstavljena monografija urednice Milane Černelić: Tradicijska baština, identitet i migracije Bačkih Šokaca
Vjera u tkivo
Pučka pobožnost nije surogat crkvenoj liturgiji, rekla je voditeljica manifestacije Ružica Pšihistal, zaključujući skup, i iznesena stajališta etnologa i teologa sve snažniju potvrđuju njihovu komplementarnost, kao prirodni put inkulturacije vjere u tkivo tradicijske kulture.
Možda ste propustili...

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu

DOMAĆIN VUKOVAR, A TU SU I ILOK, OTOK, VINKOVCI I ŽUPANJA

Festival glumca bit će od 5. do 13. rujna, u 5 gradova, s 14 kazališnih predstava

MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja