Novosti
BARANJSKI TURISTIČKI DJELATNICI PONOSNI NA NOVU NAGRADU

U samo tri godine drugi je put najuspješnija ruralna destinacija u Hrvatskoj
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Baranja je i ove godine, prema mišljenju stručnog povjerenstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, zaslužila titulu najuspješnije ruralne destinacije u Hrvatskoj. Tim vrijednim priznanjem, podsjetimo, Baranja se prvi put okitila prije dvije godine, a proglašenje je tada održano u sklopu Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju. Još tada baranjski su turistički djelatnici lobirali da Dani budu održani u Slavoniji i Baranji, što se ove godine, konačno, i dogodilo.

- Obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima - mistična Baranja, gdje u restoranima, pansionima, kušaonicama i seljačkim turističkim gospodarstvima hranu gostima pripremaju domaćini… - rečeno je prigodom ovogodišnjeg proglašenja u Vinkovcima. Ne treba se čuditi zadovoljstvu svih baranjskih turističkih djelatnika, koji su složni kako je Baranja tu titulu zaslužila, ali da ne treba spavati na lovorikama, nego nastaviti mukotrpan rad.

- Drago mi je što je Baranja, premda već drugi put, dobila ovo vrijedno priznanje. Moja je ideja otpočetka bila da Baranju, poput Istre, treba brendirati. Ako može Istra, možemo i mi. Oni imaju more, mi Kopački rit, a gabariti su nam slični - kaže Mario Romulić, poznati fotograf i vlasnik istoimenog OPG-a, dodajući kako je potrebno više privatne inicijative i sadržaja, pa će biti i više turista.

Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće i smještajnih kapaciteta, ističe kako je Baranja znatno napredovala u odnosu prema vremenu prije 15-ak godina, kada su započete prve turističke aktivnosti.

- Dobro smo raspoređeni, a većina turističkih djelatnika prilično se trudi oko boljitka ovdašnje turističke ponude. S druge strane, potreban je kadar, u prvom redu ugostiteljski radnici, pa treba više pozornosti pridati stipendiranju takvih zanimanja, čime će, bar djelomično, biti spriječen odlazak s ovih prostora - kaže Škrobo, dodajući kako je ovo nagrada za sve Baranjce koji se bave turizmom. Slične riječi čuli smo i od Marka Piljića iz karanačkog OPG-a Ivica i Marica, koji tvrdi kako je Baranja pravo čudo i još nedovoljno otkriven biser.

- Ponosni smo na ovu nagradu i smatramo je priznanjem svim turističkim djelatnicima - komentirao je Piljić, dodavši kako na razvoj turizma gleda optimistično. Zadovoljan je i velikim zauzimanjem župana osječko-baranjskog, Ivana Anušića, za kojeg tvrdi kako je i on dao svoj doprinos razvoju turizma, što će se vrlo brzo još jasnije pokazati. Da je Baranja zaslužila ovo priznanje, tvrdi i prof. dr. sc. Goran Kušec, profesor osječkog Poljoprivrednog fakulteta, važan član ekipe koja je zaslužna za brendiranje baranjskog kulena i "plavu markicu EU-a" - oznaku zaštite geografskog porijekla (na EU razini) te autohtone baranjske delicije.

- Ne čudim se što je Baranja dobila ovo priznanje. Vjerujem da je ono stiglo u Baranju, između ostalog, i zbog odlične ugostiteljske ponude, odnosno vrhunskih vina. U tome, dakle, i baranjski kulen ima važnu ulogu - istaknuo je Kušec. Nagradu je u ime svih baranjskih turističkih djelatnika preuzeo gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, koji zadovoljno kaže kako će učiniti sve da u Baranju stignu nova sredstva za razvoj turizma te kako će ubuduće iz gradskog proračuna još više biti izdvajano za razne turističke manifestacije, a sve u svrhu što lakše turističke prepoznatljivosti Belog Manastira, ali i cijele regije između Dunava, Drave i Mađarske. I.Getto
OVA JE DRAŽA
U TZ Baranja ističu kako je Baranja ponosni vlasnik ove titule bila i 2017. godine, ali im je ovogodišnja draža jer je DHT održan na području Osječko-baranjske županije. Direktor TZ Baranje Matej Perkušić podsjeća kako u prilog svemu idu i brojke dolazaka i noćenja, najavljene investicije...
Možda ste propustili...

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

KLIMATSKI CILJEVI: NUŽNA ULAGANJA

Klimatske promjene povećavaju troškove gospodarstvu

Najčitanije iz rubrike