Novosti
MINISTAR PAVIĆ

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku
Objavljeno 6. listopada, 2019.
Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku nabolje, rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić u nedjelju na šibenskoj rivi na Sajmu EU fondova, koji se održava u sklopu regionalnih Dana EU fondova. Pavić je istaknuo kako je u trenutku kad je sadašnja vlada preuzimala sustav upravljanja EU fondovima ugovornost bila devet posto, a sada je na 75 posto. Isplaćene su 22 milijarde kuna, rekao je, što je vrijednost šest Peljeških mostova.


EU fondovi mijenjaju Hrvatsku: poboljšavaju zdravstvo - gdje je uloženo 1,7 milijardi kuna u bolnice i opremu, i prometnu infrastrukturu - gdje je uloženo više od milijardu kuna, u zračne luke Split i Dubrovnik, a do kraja ove omotnice na red će doći i Lošinj i Brač. "Pelješki most je trajni spomenik ovoj financijskoj omotnici", dodao je Pavić.


Europski fondovi mijenjaju i školstvo nabolje, rekao je, pa je tako uloženo više od milijardu kuna u program e-škola, 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu, 6.5 milijardi kuna za zapošljavanje. Ministar Pavić je istaknuo i da su porezna rasterećenja donijela dvije milijarde kuna više novca jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da taj novac treba uložiti u sufinanciranje projekata. Najavio je i otvaranje učilišta za administraciju EU fondova. To učilište, rekao je, neće biti konkurencija sadašnjim studijima za pisanje EU projekata, dodatni program za ljude koji će administrirati EU fondove potreban je kako bismo olakšali korisnicima način povlačenja sredstava.


Premda Šibenik slovi kao jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova, šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da nije zahvalno govoriti o rekorderima jer kriteriji nisu uvijek isti.
"Ipak, Šibenik je povukao sve što je htio povući, sukladno s programom razvoja i strategijom razvoja grada. Imamo sinkronizirani koncept razvoja i u svima koristimo EU sredstva, najviše je riječ o ulaganju u infrastrukturu", rekao je Burić. H
Možda ste propustili...

SVEČANO POSTROJAVANJE U POLICIJSKOJ AKADEMIJI

Sve više žena u policiji

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK O RATNIM ZLOČINIMA

Penava traži rezultate i prijeti izlaskom iz HDZ-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STANJE ŽELJEZNIČKOG PROMETA

Broj putnika neprestano pada, a vlak koriste samo oni koji moraju

2

PONOVLJENO SUĐENJE ZA ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

Šišljagić i Marolin odbacili krivnju za optužbe o izvlačenju novca

3

SINDIKATI NAJAVILI NOVI RASPORED I ARGUMENTIRALI SVOJU AKCIJU

U školama u Osječkoj, Istarskoj i Šibenskoj županiji štrajk u utorak