Svijet
TKO ĆE DOBITI NOBELA ZA MIR?

Kladioničari za Gretu, ali stručnjaci su oprezni
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Švedska akademija ove godine dodjeljuje dvije nagrade za književnost

Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerskoj aktivistici protiv klimatskih promjena Greti Thunberg za osvajanje Nobelove nagrade za mir ovoga tjedna.


Koeficijenti kladionica poput Ladbrokesa pokazuju da je 16-godišnja aktivistica glavna favoritkinja za nagradu za mir nakon što je pokrenula školske prosvjede koji su nadahnuli milijune da se pridruže pokretu "Petak za budućnost". Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvjesno je jer se popis kandidata koji razmatra Nobelov odbor javno ne objavljuje, a stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko toga postoji li izravna veza između klime i nasilnih sukoba.


Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu i jazidskoj aktivistici Nadiji Murad za borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.


Ovogodišnja favoritkinja kladionica je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, koja je nedavno osvojila najviše priznanje Amnesty Internationala. Šesnaestogodišnjakinja je mobilizirala milijune mladih otkako je sama pokrenula "Školski štrajk za klimu" ispred švedskog parlamenta, u kolovozu 2018.


"To što je ona učinila prošle godine je izvanredno", rekao je Dan Smith, direktor štokholmskog Međunarodnog istraživačkog instituta za mir. "Klimatske promjene su pitanje koje je snažno povezano sa sigurnošću i mirom", tvrdi. Međutim, njegov kolega u Istraživačkom institutu za mir u Oslu, Henrik Urdal, ne vjeruje da će Greta dobiti Nobela. "To je krajnje malo vjerojatno", kazao je, istaknuvši njezinu mladost i činjenicu da veza između klimatskih promjena i oružanih sukoba nije dokazana. Kao mogući dobitnici spominju se i etiopski premijer Abiy Ahmed, koji je postigao mir s Eritrejom, i nevladine udruge, uključujući Reportere bez granica i Odbor za zaštitu novinara.


Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. listopada u Oslu Švedska akademija otkrit će u Stockholmu dva dobitnika nagrade za književnost. To književno tijelo pokušava vratiti ugled nakon što su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje. Dugo smatrani nositeljima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima pa je sedmero od 18 članova podnijelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put u 70 godina biti odgođena jer je institucija ostala bez kvoruma. Ovo godine bit će dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu, a uz svaku ide zlatna medalja i devet milijuna kruna (830.000 eura). Osim ako je "dobitnik ili dobitnici" ne odbiju, jer je smatraju kompromitiranom, upozorila je Madelaine Levy, književna kritičarka dnevnika Svenska Dagbladet.
Sezona Nobela počinje u ponedjeljak s nagradom za medicinu, a slijede fizika i kemija. Završava se 14. listopada nagradom za ekonomiju.


Hina/D.Pav.
RASKOL ZBOG SEKSUALNE AFERE
Svake godine književni krugovi prepuni su nagađanja o dobitniku Nobelove nagrade za književnost, koja su često više odraz vlastitih želja nego stvaran uvid u sklonost Akademije. Tako i sada kolaju imena poljske spisateljice Olge Tokarczuk, kenijskog pisca Ngugija Wa Thiong‘oa, Albanca Ismaila Kadarea, američke spisateljice Joyce Carol Oates i neizostavnog Japanca Harukija Murakamija. Očekuje se da će Akademija ove godine pokušati izbjeći kontroverze. Neuobičajena odluka iz 2016., kada je Nobelom za književnost ovjenčan Bob Dylan, razbjesnila je tradicionaliste. Stoga je svojevrsno iskupljenje bilo to što je godinu poslije nagrada pripala Kazuou Ishigurou, britanskom piscu japanskog podrijetla. Problemi za Švedsku akademiju počeli su u studenome 2017., kada je 18 žena optužilo francuskog umjetnika Jean-Claudea Arnaulta za seksualni napad, silovanje i uznemiravanje. Arnaultova supruga je članica Akademije Katarina Frostenson. Optužbe na njegov račun izazvale su raskol u toj uglednoj instituciji. Arnault je osuđen za silovanje i služi dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu, a njegova je supruga napustila Akademiju.
Možda ste propustili...

SITUACIJA U SUSJEDSTVU SE POGORŠAVA

U Srbiji opet na snazi policijski sat?

EPIDEMIJA JE BUKNULA NAKON ŠTO JE SRBIJA UBLAŽILA MJERE

Grčka zatvorila granicu za Srbe

NOVO IMENOVANJE TIJEKOM DANA

Francuski premijer podnio ostavku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana