Regija
DANI OBRANE I DANI OPĆINE NUŠTAR

Bitka za Nuštar 1991. bila je odlučujuća za Slavoniju
Objavljeno 7. listopada, 2019.
NUŠTAR

- U jesen 1991. godine, na početku listopada - u vrijeme kada se stezao obruč oko Vukovara i neprijatelj se sve više približavao Vinkovcima - bitka za Nuštar bila je tada, reći će u tom slavonskom selu, odlučujuća za obranu Slavonije. Nuštar je tih dana proživljavao najdramatičnije trenutke u povijesti, našavši se u gotovo bezizlaznoj situaciji kao jedino neosvojeno uporište između grada na Dunavu i grada na Bosutu. Padom Marinaca 1. listopada i Cerića 2. listopada, sela u sastavu nuštarske općine, Nuštar je trpio žestoke napade, agresor je dva puta uspio ući u selo, 3. i 5. listopada, no zahvaljujući herojskoj obrani branitelja, Nuštar je ostao slobodan. Razorena sela kasnijih su, poslijeratnih godina, kako je to kazao i općinski načelnik Hrvoje Drinovac, "ustala iz pepela".

U znak sjećanja na presudnu bitku i slavnu obranu Nuštra, od 2. do 6. listopada obilježavaju se Dani obrane, a 5. listopada je i Dan općine Nuštar.

- Poznato je što se događalo tih dana prije 28 godina. Obilježili smo to s posebnim pijetetom, sjećajući se svih poginulih i pokojnih - kaže Drinovac. U sva tri sela služene su mise i položeni vijenci za žrtve, a podatci kazuju da su u agresiji život izgubila 94 branitelja i 56 civila. Među brojnim događanjima na području cijele općine bila je i izložba fotografija Ante Miljka pod nazivom "Svjedok vremena - Nuštar, Cerić, Marinci, 1991. - 1998." koja predstavlja izbor od više stotina fotografija na kojima je Miljak, kao fotograf amater (inače poznati vinkovački gospodarstvenik i akter društvene i kulturne scene), bilježio svu silinu ratnih razaranja u agresiji na Hrvatsku.

- Cilj je prisjetiti se onoga što se dogodilo jednostavno zato da se svi ljudi potrude kako se to ne bi više ponovilo. Analogne fotografije koje sam snimio zapisao sam i sačuvao negative gotovo 30 godina, one ne lažu, one su svjedok vremena i govore više od tisuću riječi - opisao je Miljak. U nuštarskom Domu kulture prikazan je i film "Obrana Nuštra" autora Mirka Adžage u režiji Kristijana Milića.

Dan općine obilježen je i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj su predsjednik Dario Novak i načelnik Hrvoje Drinovac govorili o investicijama poput ulaganja u komunalnu infrastrukturu i uređenje svih triju mjesta, o izgradnji reciklažnog dvorišta, energetskoj obnovi i dogradnji dječjeg vrtića...

Kada je o riječ o budućim projektima, načelnik je istaknuo obnovu nuštarskog dvorca Khuen-Belassy tešku više od 70 milijuna kuna, a za koju su nakon niza godina i pokušaja konačno uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a stvoreni preduvjeti za kandidiranje za europska sredstva. Riječ je, naveo je, o vrlo zahtjevnom projektu usmjerenom i na turističku prezentaciju Nuštra, a u konačnici kompleks dvorca iz 18. stoljeća trebao bi sadržavati kongresnu dvoranu, restoran, smještajne kapacitete, muzejski prostor. Načelnik očekuje i daljnje pozitivne pomake u razvoju općine Nuštar.

Prema Drinovčevim riječima, dani na početku listopada, "uz sjećanje na teške, ali slavne dane Domovinskog rata", razlog su i za proslavu, pa je osim niza memorijalnih i sportskih događanja bilo i onih zabavnih, poput koncerta, sajmova lokalnih OPG-ova, nastupa KUD-ova... Valja reći i da su općinska priznanja ove godine redom pripala - mladima. Dobili su ih ženska mladež DVD-a Nuštar kao aktualne prvakinje Hrvatske i brončane u svijetu, uspješni član STK-a "Nuštar" Dominik Majstorović, sprinterica Mia Wild s osvojenim zlatom na Svjetskim dječjim igrama u Rusijii, državni prvak iz informatike Ivan Jonjić, dobitnica nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja Magdalena Dakić i Mladež Crvenog križa OŠ "Zrinskih" Nuštar za uspjehe na natjecanjima.

Sanja Butigan
Nuštar je tada proživljavao najdramatičnije trenutke u povijesti našavši se u gotovo bezizlaznoj situaciji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike