Regija
NAJPOSJEĆENIJA ČOBANIJADA DO SADA

Orahovački “Kočničari” skuhali najbolji čobanac
Objavljeno 7. listopada, 2019.
45 ekipa pristiglo je iz mnogih mjesta od Osijeka do Virovitice
ORAHOVICA

U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada te suorganizaciji Lovačkog društva ‘‘Vepar‘‘ Orahovica, u središnjem gradskom parku održana je tradicionalna 27. orahovačka Čobanijada.

Prepun park
U prepunom gradskom parku natiskalo se 45 ekipe, što je najviše sudionika natjecanja u kuhanju te slavonske delicije do sada, a ekipe su pristigle iz mnogih mjesta od Osijeka do Virovitice. Tako je tu bilo ekipa iz Osijeka, Valpova, Čepina, Višnjevca, Koške, Našica, Feričanaca, Čačinaca, Zdenaca, Duge Međe, Slatine, velik broj domaćih ekipa iz Orahovice i njezinih prigradskih naselja te mnogih drugih mjesta. Organizator je za sve sudionike osigurao dva kilograma mesa, litru vina, ložište, stol i klupe kako bi svi u ugodnom ambijentu središnjeg gradskog parka te lijepog jesenskog poslijepodneva imali idealne uvjete za pripremu dobrog čobanca. Uz to, za sve posjetitelje Lovačko društvo ‘‘Vepar‘‘ iz Orahovice kuhalo je čobanac kako bi i svi ostali mogli uživati u ovom prepoznatljivom slavonskom jelu. Nakon što je 45 uzoraka stavljeno pred stručno ocjenjivačko povjerenstvo, ono je u sastavu Dalibor Poljak kao predsjednik te Ivica Ileš i Vladimir Pleša, članovi, krenulo u akciju. Nije bilo jednostavno, trebalo je sve kušati pa zatim dati konačan sud.

- Prije svega, zahvaljujem svim ekipama što su se odazvale u ovako velikom broju. Većina uzoraka bila je na doista vrhunskoj razini, kuhari su pokazali da znaju to što rade i zaista nam je bilo jako teško odlučiti. One najbolje smo i po nekoliko puta probali da bismo došli do pobjednika. Čestitam svima, naravno, ponajviše nagrađenima i vjerujem da se vidimo u ovakvom broju i nagodinu - rekao je predsjednik stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Dalibor Poljak.

Svi pobjednici
Nakon zbrajanja bodova, najviše je osvojila i pobjedu odnijela ekipa pod nazivom "Kočničari" iz Orahovice, drugo mjesto pripalo je cafe-baru "Havana" iz Slatine, a treće ekipi "Pištanački tutuci" iz Donje Pištane.

- Mi smo svake godine na ovom natjecanju i zapravo prije svega uživamo u druženju, zabavi, skuhamo nešto, pojedemo i popijemo i to je najveća pobjeda ovakvih natjecanja. Danas se pogodilo da smo pobijedili i, naravno, presretni smo zbog toga. Što se tiče samog kuhanja, čobanac kuham jako dugo i baš ga volim pripremati. Nema tu nekog posebno recepta ili, kako neki kažu, neke tajne. Domaći slavonski recept, kvalitetno meso, dobri začini i to je cijela priča. Najveći smo pobjednici zapravo svi mi zajedno koji smo došli na ovo natjecanje i proveli ugodno poslijepodne u središtu grada - rekao je glavni kuhar pobjedničke ekipe Stjepan Troha. Pobjednicima su pripale nagrade u vidu neizbježnog kotlića za čobanac uz nagrade organizatora i sponzora, a uručili su ih Lana Jurkin u ime Grada i Turističke zajednice Orahovice te predsjednik stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Dalibor Poljak. Među brojnim ekipama, lijepo je bilo vidjeti i ekipe udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatske branitelje koji se zajedno druže na jednom mjestu. Miroslav Milovuković, predsjednik UHBL PTSP VPŽ, godinama je osvajač niza medalja na kuharskim natjecanjima, od čobanca, fiš-paprikaša do gulaša i graha.

- Kao i svagdje gdje dođem, pa tako i ovdje, dođem uživati u gastronomiji, pripremi jela i dobroj zabavi. Ponekad se nešto i osvoji, lijepo je to, ali kada dođeš među sve ljude, posebno među svoje kolege suborce i hrvatske branitelje, srce ti je puno. To je čar ovakvog druženja i zato uvijek vrlo rado sudjelujem - rekao je Milovuković. Zabava uz neizostavnu pratnju slavonske tamburice trajala je do sitnih sati, a ono što je zanimljivo, svi kotlići gotovo su polizani, sve se pojelo, uključujući i iz velikog kotlića lovačkog društva, što govori o brojnosti posjetitelja. Stigla nam je rodbina iz Križa, spojili smo ugodnu šetnju kroz Orahovicu te se spustili u park kako bi upravo naši gosti probali tu našu poznatu i ukusnu slavonsku deliciju. Lovačko društvo odradilo je odličan posao, svi smo uživali, fino se najeli, a naši gosti, što je najvažnije, bili su oduševljeni - rekao je Matko iz Orahovice.Gastronomske manifestacije ovim su u Orahovici tek počele, ubrzo se očekuje natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, a zatim i prepoznatljiva Kestenijada.
Vladimir Grgurić
45

ekipa kuhalo je čobanac, što je do sada najveći broj ekipa sudionika na orahovačkim čobanijadama
Svirka za Davida
Sve ekipe idući od kotlića do kotlića te na kraju i sve posjetitelje zabavljao je tamburaški sastav ‘’Kontra’’ iz Feričanaca koji je ovaj nastup posvetio stradalom prijatelju iz benda. “Ovu svirku posvećujemo našem prijatelju Davidu koji se oporavlja od teške prometne nesreće. Jako nam je žao što nije s nama, ali, hvala Bogu, dobro se oporavlja i svi jedva čekamo da uzme svoj basprim i ponovno zasvira s nama”, rekao je Denis Jurišić u ime “Kontre”.
Možda ste propustili...

ZBOG KORONE PRODAJA STALA TRI MJESECA

U 5 natječaja šator gotovo upola jeftiniji

UDRUGAMA VIŠE OD 1.500.000 KUNA

Najviše novca za sportske udruge

ODGOJNO-OBRAZOVNE USTANOVE PRIDRŽAVAJU SE MJERA

U školi učenici sjede sami u klupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Jednoglasno prihvaćeno korištenje buduće sortirnice otpada u Virovitici

2

KOD SREDIŠNJEG KRIŽA NA GRADSKOM GROBLJU U ĐAKOVU

Vijenci i sviječe za Dan državnosti

3

DAN DRŽAVNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VINKOVACA

Odana počast braniteljima i u Vinkovcima