Regija
37. SMOTRA KAZALIŠNIH AMATERA SLAVONIJE I BARANJE – DANI VANJE DRACHA

Bardu hrvatskog glumišta – Ivanu Vanji Drachu u rodnim Bošnjacima otkrivena spomen-ploča
Objavljeno 6. listopada, 2019.

Uoči svečanosti otvorenja 37. Smotre kazališnih amatera Slavonije i Baranje, koja se po četvrti put održava u Bošnjacima,  u tome selu je, deset godina nakon njegove smrti, otkrivena spomen-ploča rođenom Bošnjačaninu Ivanu Vanji Drachu, bardu hrvatskog glumišta. Općinski načelnik  Andrija Juzbašić posebno je pozdravio Vanjinu suprugu Teu i sina Sašu i zahvalio im na dolasku u Bošnjake. Ustvrdio je kako je i on osobno, kao i  drugi mještani, izuzetno ponosan na činjenicu da su u njihovome selu rođeni velikani hrvatskog glumišta.  Uz Vanju Drach, tu je i Nada Subotić, koja će, najavio je, za dvije godine također dobiti spomen-ploču pokraj Vanjine, a i Suzana Nikolić, ponosno je ustvrdio, također je iz Bošnjaka.
Predsjednica Društva dramskih umjetnika Perica Martinović poručila je da joj je velika čast i zadovoljstvo biti u Bošnjacima, gdje je iz Dubrovnika došla zbog jednog og najvećih hrvatskih glumaca - zbog Vanje Draha.
- On je puno napravio za Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. On je jedan  od njegovih osnivača, ali i osnivača Festivala glumca. Dragi Vanja, hvala ti na svemu što si učinio! Ponosna sam na vas u Bošnjacima što ste mu postavili ovu spomen-ploču na trajno sjećanje budućim generacijama i na ponos nama koji smo imali čast s njim raditi i živjeti – poručila je.
Nazočne je u ime Ministarstva kulture, kao supokrovitelja događaja, u Bošnjacima  pozdravila i izaslanica ministrice kulture i posebna savjetnica Iva Hraste Sočo.
- Ovo je izuzetna prigoda kada svjedočimo kako Općina Bošnjaci vraća sve ono što je veliki Vanja Drach ostavio i pronio glas o svome rodnome selu diljem Republike Hrvatske. Znamo koliki je utjecaj i pečat on ostavio u hrvatskom glumištu, mnoge generacije, uključujući i moju, odrastale su s njegovim antologijskim izvedbama i na tome želim zahvaliti i njegovoj obitelji – zaključila je.
Otkrivanje spomen-ploče bilo je uvod u svečanost otvorenja 37. Smotre kazališnih amatera Slavonije i Baranje koja od ove godine nosi naziv Dani Vanje Dracha. Organizatori su Kazalište Županja, Općina Bošnjaci i SAKSIB-a Županja.
Nazočnima su se prigodnim riječima obratili ravnatelj Kazališta Županja Branko Puhek, općinski načelnik Andrija Juzbašić i predsjednica Društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Svi su oni ukazali na značaj kazališnog amaterizma i ljude koji istinskom ljubavlju prema kazalištu i snagom riječi nastoje obogatiti stvaralački opus svoga kraja i duhovnu svijest slavonskoga puka, na sceni uz čvrstu povezanost s publikom.
Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca izvelo je komediju "Boeing Boeing" i oduševilo publiku u Bošnjacima. Sinoć se posjetiteljima u Domu kulture predstavilo Zelinsko amatersko kazalište ZaMkA s predstavom "Više sreće drugi put", a večeras će Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod odigrati predstavu "Dekameron".
Ovogodišnji festival trajat će sve do nedjelje, 27. listopada, kada će biti dodijeljene nagrade i priznanja. Do tada će Bošnjačani i ljubitelji kazališne umjetnosti iz okolnih mjesta moći uživati u još devet predstava gostujućih skupina iz Subotice, Belišća, Petrovca na Mlavi, Kule, Zaboka i Travnika.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike