Kultura
KOMEDIJA "LJUBAF" NA TURNEJI

Dogodine Vinkovčani planiraju gostovanja u Velesu i u Ohridu
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Ravnatelj Zdenko Rečić već je načelno dogovorio da dogodine turneju s Kumanova i Krive Palanke prošire na još dva grada

U 600-tinjak kilometara udaljenu Krivu Palanku vinkovački su kazalištarci protekloga tjedna krenuli peti put. Cilj im je i ovaj put bio Teatarski festival, koji nosi ime pustinjaka i čudotvorca, sv. Joakima Osogovskog, a čije su osmodnevno 11. izdanje Slavonci imali čast i otvoriti svojom najnovijom (prošlogodišnjom) premijerom iz lipnja, komedijom Ljubaf. Ovu komediju s elementima tragedije suvremenog američkog dramatičara Murraaya Schisgalla u režiji mladog zagrebačkog redatelja Gorana Ribarića prije makedonske je publike tek pet puta pogledala hrvatska. Vinkovački je trojac i predstavu koja u hrvatskim kazalištima nije igrala četiri desetljeća (1976. u Teatru u gostima režirao ju je i igrao Relja Bašić) - Mateu Marušić (u predstavi glumi Ellen Manville), Doriana Paulića (Harry Berlin) i Vladimira Andrića (Milt Manville) dočekalo prepuno gledalište kulturnog doma. Važno je napomenuti da Kriva Palanka nema kazalište, ali ima publiku i kazališni festival.



Smještaj u manastiru

Vinkovčane je toplo i u opuštenoj atmosferi uoči otvorenja festivala primio i gradonačelnik Borjančo Micevski, bivši sportaš koji je na čelu ovog gradića od 20-ak tisuća stanovnika dvije godine. Poželjevši im uspješnu izvedbu, izrazio je zadovoljstvo što su gosti iz Hrvatske nazočili i dodjeli nagrade za životno djelo velikanu makedonskog kazališta i filma, 76-godišnjem Nikoli Koletu Angelovskom, dobitniku brojnih nagrada, čiji je 50-godišnji prinos teatru nemjerljiv, a čime je svečano festival i započeo. Kazališni je festival dio proslave Dana grada, ove godine u znaku 75. godišnjice oslobođenja od bugarske vlasti. Do 8. listopada traje festival, uz brojne druge aktivnosti kojima se slavi Dan grada. I drugi su gradovi pokazali zanimanje za vinkovačke kazalištarce, nije propustio istaknuti gradonačelnik Micevski, a izvedbi u Krivoj Palanci nazočio je i Vlado Uzelac, savjetnik, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ponosni su što veliku pozornost daju upravo kulturi (pa u 365 dana organiziraju smotre folklora, dječje festivale, Dane arhitekture i sl.). Domaćini su svoje goste smjestili u jedan od najljepših manastira u RSM-u, onom sv. Joakima Osogovskog, osnovanog u 12. st., a u 19. temeljito renviranog. Trenutačno sa 100-tinjak kreveta ima najveći smještajni kapacitet općine.


Uz ekipe iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Gradsko je kazalište "Joza Ivakić" bilo jedino iz Hrvatske. Kako sada stvari stoje, tamošnja će ih publika - koja bez problema napuni gledalište s gotovo 300 mjesta na svakoj predstavi - vidjeti i dogodine. Naime, ravnatelj Zdenko Rečić gotovo je dogovorio turneju za 2020., u sklopu koje bi, uz nezaobilaznu Krivu Palanku i njihov festival, gostovali i u Velesu, Ohridu (grad prijatelj Vinkovaca) i Kumanovu, koje im je i ove godine bilo sljedeće odredište, točnije 22. dani komedije. U razgovoru s gradonačelnikom Micevskim, dotaknuta je i tema potencijalnog bratimljenja Krive Palanke (14 km udaljene od granice s Bugarskom) i Županje, inicijative stare dvije godine.


Za naše hrvatske prilike nestvaran je budžet kojim raspolažu organizatori obaju festivala - i onog u Krivoj Palanci i u Kumanovu - 20-ak tisuća eura, od čega najveći dio pokrivaju gradovi/općine, a tek neznatno ih ‘pogura‘ Ministarstvo kulture. Čelni čovjek, kako to sam voli reći - "malog, ali dinamičnog kazališta, s malim, ali moćnim ansamblom" - ravnatelj je Rečić makedonskim domaćinima rekao kako se i oni financiraju isključivo novcem Grada Vinkovaca, malo im stiže iz Ministarstva kulture RH, a još manje iz blagajne Vukovarsko-srijemske županije. U njihovu malom ansamblu nema osječkih diplomanada, jer je Matea diplomu stekla u Sarajevu, a Dorian i Vladimir u Tuzli. Pohvalio se Rečić i brojnim nagradama, kojih u Vinkovce iz godine u godinu stiže sve više, i to sa sve značajnijih kazališnih domaćih i inozemnih manifestacija. Samo usporedbe radi, vinkovačko kazalište ima 260 mjesta, a dvorana u Krivoj Palanci čak 380, i na svakoj je izvedbi puna.
Čestitke Angelovskog

Velika zasluga što su Vinkovčani u Krivoj Palanci već petu godinu ide Antoniju Davitkovskom, za što je javno pohvaljen i na otvorenju 11. festivala, čemu je nazočila i neumorna podrška organizatorima, velika diva makedonskog teatra Milica Stojanovska (87).


Ipak, na otvorenju je zvijezda s pravom bio Nikola Angelovski, velikan ne samo makedonskog nego i europskog filma i kazališta. U polustoljetnoj je karijeri ovaj 76-godišnjak koji je još kao klinac glumio u radiodramama (jer mu je teta bila prva makedonska redateljica!), snimio više od 50 glavnih ili sporednih filmskih uloga, a posebice je ponosan na 140 kazališnih režija u Makedoniji i na prostoru bivše Jugoslavije. U polusatnom dokumentarcu portretiran je Angelovski, kojega njegovi Makedonci nazivaju fenomenom, zbog novca koji su njegove predstave i filmovi donijeli u državnu blagajnu, ali i jer je unatoč svemu ostao - normalan. Angelovski je pogledao i predstavu Ljubaf, ne propustivši čestitati glumačkom trojcu.

Gotovo pet puta veće Kumanovo ima i dvostruko veću dvoranu u kojoj su pred gledalištem sa 675 mjesta drugu večer festivala nastupili Matea, Dorian i Vladimir. Ne samo za ovu nego i za većinu od 15 predstava karte su rasprodane u samo nekoliko sati. Ponekad je red pred blagajnom bio i 100 metara. Uvijek se traži karta više za sve predstave, pa ne čudi da organizatori ne odustaju od organizacije i kada im njihovo Ministarstvo kulture ne da ni dinara, kao što je bio ove godine slučaj. ‘Skandal‘ je dospio u javnost, pa je MK pod pritiskom popustilo i dalo svoj skroman obol.


Narcisa Vekić
U LISTOPADU 20-ak GOSTOVANJA
Ovogodišnji je listopad za vinkovačke kazalištarce mjesec u kojem će najmanje predstava igrati u vlastitom teatru jer ih očekuju uistinu brojna gostovanja. Nakon dva u RSM-u, već su dan nakon povratka u Bošnjacima na svečanosti otvorenja Međunarodnog kazališnog festivala "Dani Vanje Draha" izveli Boeing Boeing. Trojac iz predstave Ljubaf očekuje i gostovanje u Pečuhu, kao i na 8. Bobijevim danima smijeha u GD Histrioni. Boeing Boeing i Ružno pače gostovat će i u Sesvetama i u Brčkom, a u Županji je bila Crvenkapica. Tomu treba dodati i osam izvedbi Pepeljuge u četiri dana u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, s kojim je u koprodukciji i nastala.
200.00 EURA GODIŠNJE ZA KULTURU
Prema posljednjem popisu iz 2002., općina je Kumanovo (ove godine slave 500 godina od prvog spomena imana grada) imala oko 105.000 stanovnika, no sadašnji je gradonačelnik Maksim Dimitrievski uvjeren da će 2020. ta brojka biti i 115.000. I u ovom je slučaju Općina glavni financijer Dana komedije, koji se već 22. godinu održavaju pod organizacijskom palicom Kulturnog centra "Trajko Prokopiev". Svjestan da 200.000 eura godišnje za kulturu nije mnogo, gradonačelnik je ponosan što se mnoštvo aktivnosti održava besplatno, kaže Dimitrievski. Čak 13 godina Kumanovo je bilo bez državnog novca za kapitalna ulaganja, zbog čega su znatno stagnirali.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike