Kultura
ORGULJE SV. MARKA

Koncert Martina Schmedinga
Objavljeno 7. listopada, 2019.
U sklopu 6. međunarodnog orguljskog festivala Orgulje sv. Marka koncert (9. listopada), održat će profesor orgulja na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn Bartholdy u Leipzigu Martin Schmeding. Na programu su: D. Buxtehude, J. Alain, J. S. Bach, G. Ligeti, L. Janáček, M. Reger.


Njemački orguljaš Martin Schmeding studirao je crkvenu glazbu, glazbenu pedagogiju, blokflautu i orgulje, zborsko i orkestralno dirigiranje, čembalo i glazbenu teoriju u Hannoveru, Amsterdamu i Düsseldorfu. Kroz učitelje (među kojima su U. Bremsteller, L. Rovatkay, H. van Nieuwkoop, J. van Oortmerssen i J. Boyer) postao je dijelom važne njemačke orguljaške tradicije K. Straubea, G. Ramina i H. Walche, kao i francuske tradicije, tj. nizozemskog pokreta povijesnih orgulja.


Dobitnik je nagrada na brojnim natjecanjima, među kojima su Mendelssohn Bartholdy u Berlinu, Pachelbel u Nürnbergu, Ritter u Magdeburgu, Böhm u Lüneburgu, nagrada na Europskom natjecanju mladih orguljaša u Ljubljani te na Musica antiqua u Brugesu.
Djelovao je kao kantor u nekoliko njemačkih crkava (Hannover, Düsseldorf, Dresden). Orgulje je predavao na sveučilištima u Freiburgu u Njemačkoj te u Luzernu u Švicarskoj. Svi koncerti ciklusa održavaju se u crkvi sv. Marka. N.Vek.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA KIPARSKA RADIONICA

Studenti 11. puta oblikuju drvo u Jarčevcu

PREMIJERA PREDSTAVE "DOMA JE NAJBOLJE"

Osvaja publiku šarmom i britkošću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MMML STUDIO: IVA MUŠKIĆ - ŠTO JE NEKAD BILA TRAVA...

Iako se stalno i naporno radi, atmosfera je opuštena

2

NOĆ PERFORMANSA U OSIJEKU: INTERVENCIJA MILIJANE BABIĆ

Molitva Gospi na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Osijeku

3

POČINJE MJESEC HRVATSKE KNJIGE U GISKO-u

Uz predstavljanje knjige "Košer"