Kultura
RADIONICE CRTANJA U SKLOPU IZLOŽBE “EGIPATSKO BLAGO U OSIJEKU” U AMO-U

Marina Kovač: Egipat je savršena inspiracija
Objavljeno 7. listopada, 2019.

U sklopu izložbe Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom, viša kustosica dr. sc. Marina Kovač organizira radionicu crtanja koja će se održati u subotu,12. listopada, u 10 sati, u Arheološkom muzeju Osijek, a koju će voditi s Enom Krnčević, studenticom modula grafike Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Radionica obuhvaća sve likovne crtačke tehnike (olovka, flomaster, tuš, ugljen, pastele), i usvajanje znanja o različitim kombinacijama crtačkih tehnika te analitičkog promatranja muzejskih predmeta te linijskog i tonskog crteža. Broj polaznika je ograničen na 15, a minimalna dobna granica je sedam godina. Prijaviti se na mejl marina.kovac@amo.hr treba najkasnije do petka, 11. listopada. Cijena radionice je 20 kn po polazniku.

- Ideja o radionicama uz izložbu zapravo se nametnula sama. Egipatska civilizacija sama je po sebi vrlo slikovita te se izražavala različitim likovnim tehnikama. U jednom smo razgovoru suvoditeljica radionice Ena Krnčević i ja došle na ideju da održimo radionice za vrijeme trajanja izložbe. Prva radionica obuhvatit će crtačke tehnike ugljena, tuša, olovke, pastela i flomastera. Sudionici će usvojiti vještine analitičkog promatranja muzejskih predmeta te linijskog i tonskog crteža, s naglaskom na kombinacije različitih crtačih tehnika. Motivi koje će se crtati isključivo su egipatski, inspirirani predmetima s naše izložbe - pojašnjava dr. sc. Kovač, najavljujući da će za vrijeme trajanja izložbe održati još jednu tematsku radionicu vezanu uz Egipat i to kiparsku, koncem listopada, a trajat će tri dana. Finissage izložbe, 16. studenoga, obilježit će izložbom radova polaznika radionica.

Radionice u AMO-u nisu do sada bile uobičajene. Pitali smo dr. sc. Marinu Kovač je li uz ovu izložbu otpočetka bio plan organizirati radionice, ili je interes javnosti to potaknuo:

- Od našeg odvajanja od Muzeja Slavonije početkom 2018., imali smo nekoliko radionica na kojima su sudjelovali različiti uzrasti. Kako još nemamo zaposlenog muzejskog pedagoga, radionice ne održavamo u pravilnim razmacima, ali smo imali vrlo uspješne i vrlo posjećene zahtjevnije radionice, poput tematske o izradi i pečenju keramike na neolitički način i radionice bakropisa. Što se tiče radionica uz izložbu Egipatsko blago u Osijeku od početka sam planirala radionice, jer je Egipat jednostavno savršena inspiracija. Iz našeg iskustva znamo da javnost žudi za zanimljivim, konkretnim i sadržajnim događanjima u gradu te smo odlučili takve sadržaje ponuditi našim posjetiteljima. Prema odazivu na posljednju radionicu bakropisa i sada na ovu crtanja, vidimo kako smo na pravom putu. N.Vekić
DAN ARHEOLOGA
Ove smo godine i službeno u programu Međunarodnog dana arheologije koji na svjetskoj razini organizira Arheološki institut Amerike. Lani smo posjetiteljima kao dar za “naš dan” poklonili besplatan ulazak u Muzej, a ove godine, 19. listopada, imamo cjelodnevni besplatni program za posjetitelje uz neka iznenađenja, ali o tom više u tjednu prije - kaže dr. sc. Kovač.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike