Regija
POVODOM STO GODINA ŽUPE

Svete mise, znanstveni skup i župno zajedništvo
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Skup je obuhvatio razdoblje od srednjega vijeka, kad je u Slatini postojala prva katolička župa

SLATINA
U Slatini je započelo obilježavanje stote obljetnice osnivanja Župe sv. Josipa, do 2013. godine jedine župe u Slatini.
Svečanost je započela u petak u večernjim satima, kad je svetu misu zahvalnicu služio slavonsko-podravski arhiđakon msgr. Vladimir Škrinjarić, uz sadašnjeg župnika vlč. Dragana Hrgića, jedini živi svećenik koji je bio župnik u toj župi. Na svečanom koncertu poslije mise nastupila su sva tri župna zbora, mješoviti, dječji i zbor „Julije Bürger“.
U subotu je održan znanstveni skup pod nazivom „Župa sv. Josipa u Slatini 1919.-2019.“, koji su organizirali Grad Slatina, Župa sv. Josipa, Ogranak Matrice hrvatske i Zavičajni muzej. Skup je obuhvatio razdoblje od srednjega vijeka, kad je u Slatini postojala prva katolička župa, pa sve do danas, kada se crkva svetog Josipa, kao zaštićeni spomenik kulture, obnavlja i poprima svoj prvotni sjaj.
Prvi je pozdravne riječi sudionicima skupa uputio župnik mr. Dragan Hrgić. On je izrazio uvjerenje da će skup iznjedriti nove, dosad nepoznate ili zaboravljene podatke bogatog djelovanja na vjerskom, društvenom, karitativnom i kulturnom području tijekom minulih sto godina.
„Dok danas govorimo o povijesti Župe i župne crkve sv. Josipa, zahvalni smo Bogu i tolikim plemenitim ljudima što imamo dragocjenu priliku okrenuti se unatrag i uvidjeti odakle je i od čega slatinski čovjek – vjernik krenuo, koliko je na tome putu do danas pretrpio i što je tijekom vremena kao pojedinac ili kao dio zajednice učinio za svoju župu i Crkvu,“ rekao je župnik Hrgić.
Čestitke Župi sv. Josipa i svim vjernicima izrekli su predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak i župan Igor Andrović, a skup je otvorio požeški biskup msgr. dr. sc. Antun Škvorčević.
„Ovaj simpozij želi nas okrenuti unatrag pa da tragamo za istinom o Župi Slatina, a koja se događala u srcima ljudi. Postoji jedna povijest koja se istražuje po arhivskim dokumentima, po drugim predmetima koji su opipljivi i u kojima možemo prepoznati prošlost. Međutim, postoji jedna povijest duša, koja se događala osobito u slatinskoj crkvi, i ona je taj temelj Božjega djelovanja među nama, koji bi trebalo prepoznati i na ovome simpoziju,“ rekao je biskup Škvorčević.
O Župi i povijesnim okolnostima njena osnivanja, izgradnji i uređenju crkve, graditeljskoj obnovi, restauriranju vitraja, o svećenicima koji su pastortalnio djelovali u njoj, govorili su Stanko Andrić, Stjepan Razum, Petar Žarković, Zoran Grijak, Tatjana Kostelić i Dario Kovač. Cjelokupni stručni radovi bit će objavljeni u zborniku početkom 2020. godine, a obuhvatit će i radove Žarka Španičeka, Borisa Vučića Šnepergera, Ive Prpić i Josipa Tržeca.
„Na ovaj način ostavit ćemo pisani trag o vlastitoj povijesti i životu te trajno obilježiti veliku obljetnicu Župe sv. Josipa.,“ rekao je župnik Hrgić.
Petar Žarković

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike