Osijek
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN HODANJA

Osječani još jednom poslali poruku aktivnog stila života
Objavljeno 5. listopada, 2019.

Nakon što su sredinom prošlog mjeseca obilježili prvu godišnjicu neprekidnog djelovanja u gradu Osijeku, projekt "Živjeti zdravo", odnosno akcija "Hodanjem zdravlja" je u punom sjaju nastavljena i u subotu, kada se pridružila i međunarodnom pokretu povodom Svjetskog dana hodanja. Podsjetimo, Svjetski dan hodanja obilježava se još od 1991. godine, pa ga je i ove godine tradicionalno, prve subote u listopadu, obilježilo više od 120 Osječana svih dobnih skupina.
- Aktivnosti u sklopu nacionalnog projekta "Živjeti zdravo", koji je pokrenut 2015. godine, usmjerene su senzibiliziranju, educiranju i poticanju građana RH na više kretanja - prvenstveno hodanja. Upravo u tome prednjači ova, iznimno pozitivna, osječka inicijativa, koja već 54 tjedna bez prekida, neovisno o vremenskim uvjetima, organizira hodanje za sve sugrađane. Zbog toga smo i mi iz Zavoda odlučili podržati akciju "Hodanjem do zdravlja" u gradu koji je bio najaktivniji kroz cijelu godinu - istaknuo je Slaven Krtalić, kineziolog iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podsjećajući kako je Svjetski dan hodanja istovremeno obilježen i u svim ostalim hrvatskim županijama.
Osječka akcija je u subotu krenula od pješačkog mosta, a nakon šetnje po lijevoj obali Drave, velika skupina koju su uz stručne kineziologe većinom činili umirovljenici, vrtićarci, srednjoškolci i studenti medicine, provozala se i kompom, dok je sve završeno na Trgu Ante Starčevića, gdje su se pridružili i Danu ružičaste vrpce.
- Činjenica da smo hodali na plus 35 i minus 20 "celzijevaca" dovoljno govori o tome koliko je ljudima ova aktivnost potrebna, pogotovo zato što su na sigurnom, u stručnom vodstvu i na čistom zraku, pa brojni Osječani samim sudjelovanjem šalju poruku aktivnog stila života - zaključio je Nikola Kraljik, koordinator projekta Živjeti zdravo za Osječko-baranjsku županiju, dok je cijelu veliku skupinu još jednom vodio kineziolog Ivan Matančić. M.Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike