Novosti
REŽIM OSTAJE

SAD ukinuo vize Poljacima, ali ne i Hrvatima
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Sjedinjene Američke države u petak su ukinule vize Poljacima, objavio je predsjednik Donald Tump, pa su još samo četiri članice EU-a, uključujući Hrvatsku, ostale u viznom režimu sa SAD-om.


Trump je prošloga mjeseca najavio da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje ukidanje viza za Poljsku, što znači da njezini državljani za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, više neće trebati vizu. U petak je objavio da je Poljska i službeno ušla u program izuzeća od viza (VWP). Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a, i njihovi su državljani neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica Unije. Bruxelles je pokušao utjecati na brže rješavanje toga problema kako bi te zemlje ušle u WWP, no one najprije moraju ispuniti osnovni uvjet i sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od tri posto. Iako je taj postotak za Hrvatsku u padu, on je 2017. godine još uvijek iznosio 5,1 posto. Hrvatska i Cipar posljednjih su godina spominjani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u VWP ušla je samo Poljska.
Iako je Europska komisija do 12. travnja 2016. godine trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade, jer te države nisu ukinule vizu za sve građane EU-a, Komisija naposljetku nije provela svoju odluku. Hrvatska različitim diplomatskim kanalima pokušava uvjeriti američke vlasti koliko bi ukidanje viza bilo važno za razvoj suradnje dviju država. H/D.Pav.
 
DISKRIMINACIJA
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova redovito koordinirano nastupaju prema Europskoj komisiji uoči svakog sastanka s temom viznog režima s SAD-om. Komisija dosad zbog političkih i financijskih razloga nije uvela protumjere američkim državljanima zbog diskriminacije Hrvatske i ostalih članica Europske unije čiji državljani još trebaju vize za odlazak u SAD.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe