Novosti
ZASTUPNIK SNAGA-E

Prijavio banke zbog “švicarca”
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić izvijestio je u petak da je kazneno prijavio Državnom odvjetništvu (DORH) banke osuđene u kolektivnom sudskom procesu vezanom uz kredite u švicarskom franku zbog, kako je naveo, udruženog zločinačkog pothvata protiv građana Hrvatske. Aleksić je DORH-u prijavio sedam banaka: Erste & Steiermarkische Bank, Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP banku i Splitsku banku koja je uklopljena u OTP, te Sberbank. Početkom rujna ove godine odbačene su revizije banaka u slučaju franak i potvrđeno da su banke ugovarale nepoštene ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u CHF-u i nepoštene kamatne stope koje su se mijenjale odlukom banke, pojasnio je Aleksić.

Podsjetio je da su anuiteti koji su plaćeni za kredite u CHF-u bili 50 pa sve do 100 posto veći u odnosu prema početno ugovorenima, izazivajući psihološke traume u ljudi, bračne brodolome, samoubojstva, deložacije. Takvo ponašanje banaka Aleksić je ocijenio kao udruživanje u oligopol kroz Hrvatsku udrugu banaka kojim su hrvatski građani oštećeni za 15 do 25 milijardi kuna. Zbog toga je, tvrdi, unatrag petnaest godina BDP manji nego bi bio da su građani taj novac zadržali, a državni proračun manji za 3 do 4 milijarde kuna, dok su se banke obogatile. "To je posljedica zločinačkog udruživanja banaka u oligopol, što je suprotno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja jer su bez pisanih tragova neizravno utvrdile trgovinske uvjete potrošačkim kreditima vezanim uz kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke te uz valutnu klauzulu u CHF-u", kazao je.

"HUB ne može komunicirati u javnom prostoru na način kao što to radi saborski zastupnik Goran Aleksić, služeći se neistinama i koristeći neprimjerenu retoriku", poručili su iz Hrvatske udruge banaka. Ističu i kako je "suvišno komentirati i činjenično neutemeljene te paušalne optužbe koje obilno koristi u dnevnopolitičke svrhe, kao što je to bio slučaj i u dosadašnjem djelovanju kada je kontinuirano stvaran pritisak na pravosudna tijela u Hrvatskoj“. H
Možda ste propustili...

GODIŠNJE U SMEĆU ZAVRŠI 400.000 TONA NAMIRNICA

Hrvatska želi do 2030. godine bacanje hrane smanjiti za 50 %

HOBI KAO TEMELJ ZA OZBILJAN POSAO

Za mlade poduzetnike Vukovar je idealan grad

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Liječnici: Primarna zaštita se urušava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe