Novosti
VLADA NUDI "NAJVIŠE ŠTO SE MOŽE OVE GODINE"

Školstvu ponudili 2 posto povišice
Objavljeno 4. listopada, 2019.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada sindikatima u školstvu ponudila najviše što ove godine može ponuditi.


Na zahtjev školskih sindikata za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, Vlada je u razgovorima ponudila 2 posto, kazao je Plenković na konferenciji za novinare. "Ponudili smo i nastavak razgovora kasnije. No, u ovom trenutku, kada nemam cijelu sliku za proračun za iduću godinu, ne mogu se obvezati na nešto za što nisam napravio izračun. To nisu mali iznosi", rekao je Plenković. Poručio je i kako u Vladi nema ministra koji ne bi želio odmah povećati plaću za, primjerice, 25 posto medicinskim sestrama i tehničarima ili za 6,11 posto učiteljima, no Vlada i sindikati moraju pronaći balans. "U toj utakmici moramo se moći dogovoriti", kaže premijer. Ustvrdio je kako je tema povećanja koeficijenata radnicima u obrazovanju došla na dnevni red izvan konteksta redovitih pregovora Vlade i sindikata, poput onih koje je Vlada imala sa sindikatima u zdravstvu, jer im je prestajao važiti kolektivni ugovor. Podsjetio je da će učitelji, kao i svi ostali službenici, za rujan dobiti 2 posto veću plaću zbog povećanja osnovice koju je osigurala Vlada.

Premijer nije odbacio mogućnost i da Vlada odustane od smanjenja opće stope PDV-a i na taj način dvije milijarde kuna usmjeri u povećanje plaća. Komentirao je izjavu HNS-ovog saborskog zastupnika Milorada Batinića, koji je uoči koalicijskog sastanka u petak izjavio kako se HNS-u ne sviđa Plenkovićevo "statičko djelovanje". Plenković je ustvrdio kako ga je ta izjava zabrinula. "Ne sviđa mi se kada netko od koalicijskih partnera ode u eter s izjavom koja ima takav odjek. Primjerice, jesmo li mi bili statični oko Agrokora? Jesam li ja bio statičan oko Agrokora?", izjavio je Plenković. Novinarima je kazao kako je na koalicijskom sastanku razgovarao s Batinićem o njegovoj izjavi te da mu HNS-ovac rekao kako nije tako mislio. H
HNS O KOALICIJI
Milorad Batinić izjavio je da HNS nije zadovoljan statičkim djelovanjem premijera. Upitan kakvi će biti potezi ako Vlada ne udovolji zahtjevima za povećanjem plaća, Batinić je kazao da je Središnji odbor HNS-a definirao plaće u obrazovanju političkim prioritetom: "Jednako tako na Središnjem odboru donijeli smo odluku o ulasku u koaliciju, pa tako Središnji odbor može donijeti i odluku o izlasku iz koalicije".
Možda ste propustili...

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nakon 47 dana bez novozaraženih

U UTORAK ĆE DOĆI ISPRED BANSKIH DVORA

Pirotehničari traže dijalog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADARENI – ZABORAVLJENI: OBITELJ LENDVAJ IZ POPOVAČE

Puna kuća genijalaca

2

EPIDEMIOLOŠKE MJERE U SVETIŠTIMA

Velika Gospa uz maske, razmak i bez procesija

3

ŠTO DONOSI POLITIČKA JESEN?

Postavljaju se temelji za budućnost Hrvatske