Osijek
SEZONA VIROZA, ALI JOŠ UVIJEK I AMBROZIJE

Ambulante su prepune zbog viroze i alergija
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Infekcije gornjih dišnih puteva, bronhitisa, pa čak i upala pluća, posljednjih su dana slučajevi koje bilježe liječnici osječkog Doma zdravlja. Prema riječima doc. prim. dr. sc. Marija Ćurkovića, spec. obiteljske medicine, situacija ipak nije dramatična, unatoč tome što se djeca koncentriraju u zatvorenim prostorima već mjesec dana.

- Nije dramatična situacija kad su u pitanju viroze, nego je to sasvim uobičajen tijek u listopadu, odnosno u vrijeme kad škole i vrtići rade. Osim toga, svakoga dana velik je broj i starijih građana zajedno u tramvajima i u autobusima, na radnome mjestu, stoga ne čudi da je u ovo vrijeme nešto povećan priljev pacijenata - pojašnjava dr. Ćurković, dodajući da još uvijek osobno nije zabilježio ni jedan slučaj gripe.

Ipak, već od ponedjeljka liječnici su, kaže, dužni obavijestiti Zavod za javno zdravstvo o mogućim slučajevima gripe. Srećom, nema je još uvijek, no nesvakidašnje je velik broj građana koji se javljaju zbog problema s alergijama. Unatoč listopadu, kaže dr. Ćurković, ambrozija još uvijek nije prošla i stvara zdravstvene poteškoće određenom broju građana.

A kako bi broj oboljelih od viroza, karakterističnog za ovo doba godine sveo na najmanju moguću mjeru, dr. Ćurković savjetuje slojevito odijevanje. Jutarnje temperature znatno se razlikuju od dnevnih, ali i večernjih, stoga valja voditi računa o svome zdravlju.

- Potrebno je i provjetravati prostorije te uzimati dovoljne količine vitamina i voća. Na taj način pripremit ćemo se bolje za viroze kojih je uvijek povećan broj u listopadu i krajem godine - savjetuje dr. Ćurković. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike