Osijek
KAKO U KOLICIMA PREKO JUŽNE OBILAZNICE

Rampa je beskorisna jer nitko ne zna gdje je ključ!?
Objavljeno 5. listopada, 2019.
GČ Gornji grad i Savez invalida upućuju na Grad, ali ključa nema

U rujnu 2016. godine učinjen je jedan od važnih građevinskih rješenja u gradu, a riječ je o nathodniku iznad sjevernog i južnog kolnika južne obilaznice grada Osijeka. Osim što omogućuje povezanost stanovnika južnog dijela Stadionskog naselja, pri predaji na uporabi istaknuta je i rampa za invalide i tračnice koje kroz stubište omogućuju penjanje dječjim kolicima i biciklima. Međutim, tri godine kasnije, invalidi koji žive u Osijeku uopće ne znaju gdje je ključ rampe koja im omogućuje prijelaz do Stadionskog naselja!


- Znate onu priču o lisici i rodi? Tako sam se osjećao kad sam došao pred nathodnik i shvatio da funkcionira samo uz pomoć ključa, a koji ja nemam! Nije da se nisam ranije informirao gdje bih ga mogao nabaviti, no kako sam baš trebao ići u Stadionsko naselje ne znam, valjda sam se nadao da će biti otvoreno, i došao sam do nathodnika. Međutim, "poljubio" sam rampu i vratio se natrag - ispričao nam je 55-godišnji Osječanin, invalid osuđen na invalidska kolica koji je želio ostati anoniman.


Naša je ekipa stoga pokušala istražiti gdje je predmet ključan za funkcioniranje pristupačnosti nathodnika osobama s invaliditetom. Krenuli smo od Gradske četvrti "Novi grad" gdje od Ivana Karalića, zamjenika predsjednika te četvrti doznajemo da oni nikada nisu imali ključ rampe.


- Tražili smo da se postavi dizalo za invalide i potom smo zatražili da nam se pojasni kako invalidi mogu koristiti tu rampu. Dobili smo dopis da ga mogu koristiti isključivo invalidi kojima je utvrđen stupanj invalidnosti i koji imaju potrebnu popratnu dokumentaciju. Trebali su se uputiti u Grad Osijek gdje bi dobili karticu da bi mogli pokrenuti dizalo te je rečeno da su građani kojima je utvrđen stupanj invalidnosti o tome obaviješteni - pojasnio je Karalić, uputivši nas na Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada gdje bi trebali, kaže, imati informaciju o tome.


Ondje, međutim, neslužbeno nas upućuju natrag u Gradsku četvrt "Novi grad"! Smatraju i da bi netko morao znati gdje je kartica, odnosno ključ koji će omogućiti prijelaz invalidskim kolicima preko južne obilaznice nathodnikom. Međutim, do zaključenja ovoga broja ondje nismo doznali gdje je, a u međuvremenu se pojavila informacija kako bi za to morali znati u Savezu organizacije invalida. Ipak, ni ondje nismo imali uspjeha, jer predsjednik Željko Perković kaže kako bi Grad morao biti taj koji bi trebao znati kako otključati spornu rampu.


- Invalidi bi se trebali obratiti Kristiću u Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. Pristup postoji, no gdje je ključ, ne znam - prokomentirao je Perković, naglašavajući da, otkako postoji nathodnik, nikada nije imao upit vezan uz prelaženje invalida.
Neshvatljivo je, moramo se složiti, da odgovorni koji su pri gradnji nathodnika vodili računa o invalidima i postavili rampu, godinama poslije ne znaju kako ju osposobiti za rad, odnosno onima kojima je namijenjena.


Marija Mihelić
Gdje su montažni toaleti za invalide?
Predsjednik Saveza invalida također ističe problem nedostatka montažnih toaleta za invalide. U Osijeku ih, naime - nema, i ne sjeća se da ih je ikada i bilo.

Takav toalet netko mora naručiti da bi se postavio. Grad Osijek osjetljiv je na osobe s invaliditetom i trebao bi se pobrinuti za postavljanje toaleta. Osim toga, mislim da tvrtka koja se bavi proizvodnjom montažnih toaleta u svom programu ima i toalete za invalide, pojašnjava Perković, dodajući da se ni na taj problem invalidi nisu žalili.

I da jesu, malo bi bilo koristi. Čini se da im je lakše tražiti da ih netko odgura do kafića gdje postoje toaleti namijenjeni invalidima, jer ni u jedan montažni, postavljen tijekom kakvih manifestacija, ne mogu ući. Koliko je to nezgodno ispričao nam je roditelj dječaka koji je tijekom brojnih manifestacija bio u vrlo neugodnoj situaciji.

- Zamislite sad da vas dijete pita može li na toalet. Osobe koje mogu hodati nemaju problema i nađu ga, a supruga i ja obiđemo brojne kafiće dok negdje ne uspijemo pronaći toalet prikladan za naše dijete - kaže.
Najčitanije iz rubrike