Osijek
CENTAR ZA PRUŽANJE USLUGA U ZAJEDNICI KLASJE OSIJEK OBILJEŽILO 149. OBLJETNICU

Glavaš-Kul: Međuresorna suradnja
je dobra, ali moramo biti još bolji
Objavljeno 4. listopada, 2019.

Svečana, ali i radna bila je jučerašnja, 149. obljetnica postojanja Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Na okruglom stolu okupila je brojne predstavnike iz područja sudstva, zdravstva, školstva te centre za socijalnu skrb s kojima su se tom prigodom sastali kako bi dugogodišnja izvrsna suradnja bila još i bolja.

- Suradnja je dobra, ali dobro nije dovoljno dobro za djecu. Naime, surađujemo dobro, jer nemamo nikakvih sukoba, no svi mi možemo poboljšati suradnju i ubrzati procese koji su potrebni u određenim slučajevima. Također, jedni drugima moramo biti potpora i dostupni, a to možemo učiniti tako da se povežemo i shvatimo da svi radimo na dobrobit djece. I ako radimo dobro, moramo se potruditi da dođemo na još veću razinu, pojasnila je ravnateljica Klasja Miranda Glavaš Kul, dodajući da je jedna od zadaća prihvaćanje i svih izazova kojih je mnogo.

Izdvojila je bježanje djece iz odgojnih domova, gdje je potrebno odmah intervenirati. Također, u takvim situacijama treba se, kaže, učinkovitije uključiti baš kao i za rad s djecom koja imaju različite psihičke smetnje. Ističe odličnu suradnju sa Zavodom za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra Osijek, no važno je, kaže, vidjeti mogu li se takvi slučajevi prevenirati češće i više nego dosad. Kad je u pitanju sudstvo, Glavaš-Kul ističe da bi voljela postići brže reakcije, no u svakom slučaju ističe da joj je drago što danas, za razliku od nekih prijašnjih vremena, ni jedno dijete u Klasju nije bez roditelja. Ono je ili posvojeno ili ima pretpostavke za posvojenje.

- Nekada su se današnji centri zvali ubožnice ili sirotišta. Dobro da su postojali jer je bilo puno djece bez roditelja, a mi se možemo pohvaliti da nemamo ni jedno takvo - naglasila je ravnateljica Klasja, najavljujući skoro otvorenje dvaju poludnevnih boravaka, u Dalju i Tenji.

Marija Mihelić
I Grad podupire Klasje Osijek
Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, naglasio je kvalitetu dosadašnjega rada Klasja, rekavši da je ta ustanova od velikog interesa ne samo za Osijek nego i za širu regiju.

- Odgovornost, ali i ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost, a posebno kad su štićenici Klasja u pitanju. Grad podupire rad Klasja iako nije u našem vlasništvu. Činimo to kroz dodjelu stambenih jedinica, odnosno smještaja djece nakon 18. godine kad završe školovanje, ali i kroz razne akcije - rekao je Kristić.
Možda ste propustili...

SEMINAR U HGK - ŽUPANIJSKOJ KOMORI

Certifikacija vinarija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana