Regija
REKORDAN BROJ UPISANIH

U Vukovaru ove godine približno tisuću studenata
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Veleučilište L. Ružička bilježi veliko povećanje broja studenata upravnog studija i trgovine
VUKOVAR

Za razliku od većine visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj u kojima su mnoga mjesta za upis u prvu godinu ostala nepopunjena, vukovarsko Veleučilište Lavoslav Ružička bilježi značajno povećanje broja upisanih.

Dekan Željko Sudarić stoga ne skriva zadovoljstvo, ističući kako u posljednjih nekoliko godina nisu zabilježili ovako velik interes studenata, koji su 1. listopada počeli naobrazbu u Vukovaru.

- Ukupno smo upisali 275 studenata u prvu godinu studija, što je respektabilan broj. Na preddiplomskom stručnom studiju trgovine u odnosu na prošlu godinu bilježimo stopostotno povećanje, na upravnom studiju povećanje od 73 posto, dok je, kao i uvijek, najviše zanimanja bilo za stručni studij fizioterapije, koji je upisalo 108 brucoša - rekao nam je Sudarić, dodajući kako su kao mentori Visokoj školi Ivanić-Grad upisali 40 studenata, odnosno popunili odobrenu kvotu.

Prošle je godine vukovarsko Veleučilište imalo oko 850 studenata, dok će ih ove akademske godine biti približno tisuću. Konačan će broj znati nakon objave rezultata netom okončanog natječaja za upis Hrvata izvan Republike Hrvatske, za što im je, na temelju sporazuma sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, resorno ministarstvo odobrilo upis dodatnih 40 studenata. Dekan je potvrdio kako je interesa bilo, posebice kada je riječ o mladim Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, no kako je natječaj raspisan u rujnu, kada ih je većina već uspjela drugdje upisati željeni studij, bolje će rezultate očekivati od iduće akademske godine, kada će natječaj raspisivati u lipnju.

- Ovo je lijepa priča za budućnost i nastojat ćemo privući što više Hrvata koji žive izvan domovine kako bi došli studirati u Vukovar - poručio je Sudarić.

Za brucoše su u utorak organizirali uvodno predavanje, odnosno dobrodošlicu, a s obzirom na njihov velik broj, uvodno je predavanje održano čak u tri termina kako bi se svima mogli obratiti i upoznati ih s funkcioniranjem Veleučilišta te svim popratnim aktivnostima i sadržajima.

Dekan je istaknuo kako Vukovar po svim kriterijima postaje pravi akademski grad, što očito prepoznaje i velik broj onih koji baš u gradu na Dunavu žele studirati. Njihov je interes rezultirao i popunjavanjem Studentskog doma Leopold, u kojem više nema nijednog slobodnog mjesta.

Kada je riječ o podizanju studentskog standarda, treba istaknuti kako se radi na izgradnji novih sadržaja - studentskog restorana i caffe bara u sklopu Studentskog doma Leopold, ali i dodatnih sportskih igrališta za studente. Radovi će, prema posljednjim informacijama, početi na proljeće, a novi bi sadržaji studentima trebali biti dostupni 2021. godine.

U sljedećoj kalendarskoj godini počet će i rekonstrukcija Radničkog doma u Borovu naselju i prenamjena u prostor Veleučilišta Lavoslav Ružička.

- Želimo modernizirati obrazovne sadržaje i pokrenuti nove studijske programe, ponajprije iz STEM područja - naglasio je Sudarić, poručivši kako i studenti i građani Vukovara zaslužuju imati modernu obrazovnu infrastrukturu te su "predanim radom iz godine u godinu sve bliže željenom cilju".

Dragana Korpoš
Najveće zanimanje studenata i dalje bilježi stručni studij fizioterapije. Studentski dom posve popunjen
NOVI PROGRAMI
Realizacijom projekta rekonstrukcije Radničkog doma, dobivanjem dodatnog prostora koji će biti i primjereno opremljen, vukovarskom će Veleučilištu biti omogućen daljnji razvoj i pokretanje novih, atraktivnih programa, što će nedvojbeno privući i još više mladih studenata.
Najčitanije iz rubrike