Regija
ODRŽANA MEĐUDRŽAVNA POKAZNA VATROGASNA VJEŽBA

Osječko-baranjski i vatrogasci iz Šikloša sanirali su naftnu mrlju
Objavljeno 5. listopada, 2019.
DONJI MIHOLJAC

U organizaciji Zapovjedništva Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije održana je međunarodna pokazna vatrogasna vježba "Stara Drava 2019" u kojoj je sudjelovale vatrogasne postrojbe iz Donjeg Miholjca, Belišća, Osijeka, Valpova, Našica, Čepina, Belog Manastira, Đakova, Bilja te pripadnici Ureda za katastrofe Republike Mađarske - ispostava Šikloš i Uprave za katastrofe županije Baranja.

Sudjelovalo je oko 60 vatrogasca iz 11 postrojbi sa 17 vatrogasnih vozila, 7 čamaca i dva drona. Za domaćina vježbe izabran je Donji Miholjac, čime je VZ Osječko-baranjske županije iskazao veliko priznanje njegovoj vatrogasnoj organizaciji, a vježba je održana na izletištu Stara Drava.

Operativno djelovanje osječko-baranjskih i mađarskih snaga u vježbi trajalo je sat vremena bez prekida, a cilj je bio pokazati jesu li vatrogaci spremni za tehnološke nesreće i posljedične ugroze onečišćenja okoliša te za požare i eksplozije. Fokus vježbe bio je na provedbi mjera zaštite kod tehnoloških i ekoloških incidenata, suradnji i snalaženju vatrogasnih snaga.

Vježbu su koordinirali zapovjednik VZ-a Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić i zapovjednik DVD-a Donji Miholjac Damir Šiplika. Vježbi je nazočio i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

Tucaković je istaknuo da je vježba pokazala da su vatrogasci najoperativnija snaga cjelokupnog sustava i dio domovinske sigurnosti građana.

- Zapovjedništvo je pokazalo da zna svoj posao, a greške koje se dogode pokazuje što trebamo poboljšati - rekao je Tucaković. Naglasio je da suradnja hrvatskih i mađarskih snaga pokazuje da vatrogastvo nema granice.

Zapovjednik DVD-a Donji Miholjac Damir Šiplika rekao je da se koordinacija osječko-baranjskih vatrogasaca s kolegama iz mađarskog Šikloša tijekom vježbe pokazala uspješnom.

Snježana Fridl
Dizelsko gorivo s broda se izlilo u Dravu
Prema scenariju vježbe, brod za prijevoz zapaljivih tekućina iz Republike Mađarske nailazi na neoznači repin i dolazi do nasukavanja, a kasnije i potonuća. Zbog oštećenja (neispravne brtve cjevovoda) dolazi do curenja dizel-goriva s broda u rijeku Dravu. Aktiviraju se vatrogasne snage koje u Dravi postavljaju ‘’brane’’ za zaustavljanje širenja naftne mrlje koritom rijeke, a spašava se i posada broda. Cilj vježbe bio je usklađivanje rada vatrogasnih postojbi te provjera spremnosti za kemijsko-tehnološke intervencije na rijekama.
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike