Svijet
VELIKA OČEKIVANJA

Nastavak pregovora Pjongjanga i SAD-a
Objavljeno 5. listopada, 2019.
Uoči nastavka pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje o nuklearnom programu Pjongjanga ovog vikenda, analitičari ističu kako su čelnici dviju država pod sve većim pritiskom da postignu dogovor, no i da je nejasno kako će doći do zajedničkog stava nakon mjeseci zastoja i jačanja tenzija.


Susret u Stockholmu bit će prvi službeni razgovor na radnoj razini nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastali u lipnju i objavili da će obnoviti pregovore koji su stali nakon njihova susreta u veljači. No američki dužnosnici od lipnja ne uspijevaju vratiti Pjongjang za pregovarački stol. Čini se da se to promijenilo ovog tjedna kad je Sjeverna Koreja iznenada objavila da je pristala na razgovore.


Ulozi su narasli i za Trumpa i za Kima, no dvije strane ne pokazuju znakove o tome gdje bi mogli pristati na kompromis.


Sjeverna Koreja u srijedu je testirala balističku raketu dizajniranu za lansiranje iz podmornice, što je posljednji u nizu raketnih testova za koji analitičari naglašavaju da pokazuje potrebu da Washington ubrza pregovore kako bi bar djelomice ograničio sve veći arsenal Pjongjanga. Trump je novinarima u Washingtonu ublažio značenje sjevernokorejskih testova. Pjongjang je pod žestokim sankcijama koje mu zabranjuju većinu trgovine, iako su Ujedinjeni narodi upozorili kako je ta azijska država zaobišla većinu sankcija. Očekuje se da će na susretu u Stockholmu američku delegaciju predvoditi posebni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun. On je često zauzimao pragmatičniji pristup nego bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji je Trumpa nagovarao da u Hanoiju, gdje se održao susret dvaju čelnika, zauzme agresivniji stav. Bolton je prošli mjesec otpušten.H
Možda ste propustili...

KREDIT MMF-A ZA POMOĆ U PANDEMIJI

U BiH se ne mogu dogovoriti oko novca

VUČIĆ SE OBRATIO SRPSKOJ JAVNOSTI U POVODU NASTAVKA DIJALOGA

Sporazum uključuje priznanje Kosova?

DIVERZIJA U SKLADIŠTU GORIVA?

Nerazjašnjeni incident u Iranu