Magazin
NEČASTIVI IZ BIJELE KUĆE

Trump zaprijetio građanskim ratom u slučaju svog opoziva
Objavljeno 5. listopada, 2019.

Od kada je uz pomoć Rusa izabran za američkog predsjednika Donald Trump fantastično manipulira javnošću i politikom u svojoj zemlji. Kako mu je već jednom uspjelo prevariti Amerikance kada je riječ o ruskoj asistenciji, s približavanjem novih predsjedničkih izbora iduće godine Trump se odlučio poslužiti starim trikom. Ovaj puta se u prljavoj manipulaciji poigrao s ni krivom ni dužnom Ukrajinom, ucjenjujući njezinog neiskusnog predsjednika - dojučerašnjeg glumca Volodimira Zelenskog vojnom i političkom pomoći koja je ovoj zemlji u ratu prijeko potrebna s namjerom diskreditiranja svog najvećeg suparnika Joea Bidena.

RUSKA PRIČA
Kako bi dodatno pritisnuo Zelenskog da pokrene istragu protiv Huntera Bidena, sina bivšeg američkog dopredsjednika i demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, koji je svojedobno bio poslovno angažiran u Ukrajini, Trump je toj zemlji koja se već pet godina suočava s ruskom agresijom odgodio vojnu pomoć od 250 milijuna dolara, pokazujući golemu količinu perfidije. Američki predsjednik poduzeo je čak devet telefonskih razgovora koji su imali za cilj slomiti volju njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog i prisiliti ga da pregazi zakone svoje zemlje kako bi se protiv Bidena mlađeg ne samo pokrenula istraga nego i isfabricirali dokazi. Poanta je bila umočiti Bidenove u korupcijski skandal pod svaku cijenu kako bi se iz predizborne kampanje eliminirao njegov najopasniji suparnik, što bi omogućilo Trumpovu sigurnu pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. godine. Ankete govore kako Biden još od kraja prošle godine uvjerljivo vodi u odnosu na Trumpa što izaziva paniku u Bijeloj kući. Svjestan kako je Ukrajina faktički na koljenima u neravnopravnoj borbi s jednom od najvećih vojnih sila na svijetu (Rusijom) te da se na čelu te zemlje nalazi teški naturšćik koji se na vlast popeo pod televizijskim nadimkom Vasilj Holoborodjko (golobradi) i pojma nema kako vladati, Trump je odlučio još jednom zaigrati jedan te isti poker.

Uloga Ruske Federacije u izboru Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016. ostat će trajnim misterijem unatoč izvješću posebnog istražitelja Roberta Muellera koji tvrdi da nije pronašao dokaze o dosluhu Trumpove predsjedničke kampanje i Rusa. Iako je s Trumpom i Rusima navodno sve bilo u redu, zašto je njegovo istražno tijelo optužilo čak 34 osobe mahom Rusa i Amerikanaca među kojima i sedmoricu njegovih najbližih suradnika? Spomenimo njihova imena, to su Trumpov bivši savjetnik za državnu sigurnost Michael Flynn, šef njegove predizborne kampanje Paul Manafort te bliski suradnici Rick Gates, George Papandopulos, Michael Cohen i Roger Stone. Zar su oni samo ometali pravdu kako sugerira Muellerovo izvješće ili su s razlogom skrivali kompromitirajuće dokaze o vezi svoga šefa s Rusima? Zanimljivo da je baš svima promaknulo kako je ključni Trumpov čovjek iz vremena predsjedničke kampanje 2016. Paul Manafort već ranije bio dio nedovoljno poznate ruske priče bivajući važnim vanjskim suradnikom proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je srušen 2014. tijekom proeuropske pobune na kijivskom Trgu neovisnosti. Manafort trenutno služi zatvorsku kaznu u kaznionici na Manhattanu poznatoj pod kolokvijalnim nazivom “Grobnice”, a njegov bivši nalogodavac Janukovič skriva se u Moskvi u bijegu pred ukrajinskim pravosuđem koje ga je osudilo na 13 godina zatvora u izočnosti. Ono što je najgore, Muellerovo izvješće tako kako je napisano dalo je Donaldu Trumpu novu količinu samopouzdanja i ojačalo njegovo bahato uvjerenje kako mu je sve dopušteno.

No, u nečemu se strašno prevario. U američkom sustavu našao se savjesni pojedinac iz redova obavještajne zajednice koji je odlučio korištenjem mehanizma za zviždače predsjednika Trumpa prijaviti za postupke za koje tvrdi da “prijete državnoj sigurnosti i predstavljaju ozbiljnu zloporabu vlasti”. Bio je to znak da zazvone zvona za uzbunu, u prvom redu među demokratima koji imaju većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Nije nikakva tajna da bi i njima koristila ova afera koja će uvelike opteretiti predsjedničku kampanju Donalda Trumpa. Čelnica američkog Kongresa demokratkinja Nancy Pelosi nije imala puno izbora te je pokrenula službenu istragu za potencijalni opoziv (tzv. impeachment) predsjednika Trumpa zbog optužbi da je vršio pritisak na čelnika druge države u pokušaju da nanese štetu svom političkom suparniku uoči predsjedničkih izbora 2020. Počeo je žestoki politički sukob republikanskog predsjednika i kongresnika iz redova demokrata koji je Donald Trump srdito nazvao uvodom u “građanski rat” i “pokušajem puča”. Već puko spominjanje građanskog rata moglo bi biti povodom za pokretanjem impeachmenta, smatra profesor prava sa sveučilišta u Harvardu John Coates, jer bi moglo biti shvaćeno kao prijetnja Kongresu, ako se oduči za njegov opoziv. Sve to govori da je američki predsjednik u velikim problemima. I dalje je taj čovjek sam sebi najveći neprijatelj. Trump je otišao tako daleko da je pripadnika tajne službe, riječ je o časniku CIA-e, koji je prijavio njegovu spornu komunikaciju s ukrajinskim predsjednikom nazvao svojevrsnim špijuna, aludirajući čak da bi ga trebalo smaknuti kao u dobra stara vremena, dodatno gubeći potporu među biračima.

LOŠE ZA KIJIV
Bez obzira hoće li na ulice izaći bijesni Trumpovi pristaše naoružani do zuba ili će sve ostati u granicama zakona, ovaj sukob će izazvati veliki potres u američkoj politici. Ipak najveću štetu pretrpjet će Ukrajina, zemlja koja već pet godina trpi okupaciju svog poluotoka Krima i rusku agresiju na istoku zemlje u rudarskoj regiji Donbasa. Naime, kako god se bude odvijao ovaj sukob u američkoj politici, Ukrajina bi mogla ostati možda i bez presudne vojne i političke pomoći kada je riječ o ratu koji protiv nje vodi Ruska Federacija. Jedan kijivski list je napisao da se Ukrajina sada može pretvoriti u dvostruku žrtvu Putinovu i Trumpovu, a posljedično i Bidenovu dobije li on predsjedničke izbore. Ovakav sumorni scenarij za jedinu europsku državu koju razdiru rat, okupacija i oružana agresija vjerojatno je posljedica tek slučajno posloženih činjenica, ali nije isključen ni dogovor dvojice starih saveznika Trumpa i Putina.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike