Magazin
OSVRT TJEDNA

Zašto predsjednica ima šanse za još jedan mandat?
Objavljeno 5. listopada, 2019.

Iako je to činila već više puta, počevši od proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović napokon je u srijedu u Matici hrvatskoj, uz podršku mladeži HDZ-a, objavila službenu kandidaturu za drugi mandat, čime i utrka za Pantovčak može ozbiljnije početi.

Svojim nastupom ujedno je otklonila nagađanja da je u panici jer je protivnici navodno nastoje zastrašiti i tvrde da nije sposobna za kampanju. Prema pisanju Nacionala, u političkim krugovima proširila se posljednjih dana vijest da je predsjednica izgubila samopouzdanje i da je čak ozbiljno razmatrala mogućnost da odustane od predsjedničke kampanje, i to zbog straha od gubitka izbora. Navodno je bilo još operacija kojima ju se željelo destabilizirati i dodatno uzdrmati prije objave kandidature, pa i plasiranjem informacija o sastanku na kojemu je premijeru Andreju Plenkoviću i vrhu HDZ-a najavila da - odustaje.

Međutim, te glasine nisu provjerene, isto tako kao i naprimjer recikliranje starih vijesti prema kojima joj je odbjegli Zdravko Mamić pomagao sumnjivim financiranjem u prvoj kampanji. Sličnih tričarija ima još, ali toliko politički irelevantnih da se slobodno može postaviti pitanje koliko joj mogu naštetiti. Odnosno preciznije - ima li Grabar-Kitarović uopće šanse za drugi mandat, što se sve češće pita većina političkih analitičara. Bez ikakvog navijanja, odgovor bi jednostavno mogao glasiti da ima, iako joj prvi mandat neće obilježiti ni jedan značajan državnički potez, više je tu bilo političkih gafova, ali isto tako za sada je ne prati ni jedan naročito bitan skandal ili afera.

Uz to, podržava je HDZ sa svojom discipliniranom glasačkom mašinerijom, prije svega u Dalmaciji i Slavoniji koje u pravilu o svim izborima i odlučuju, a prema anketama vjerni su joj i na sjeveru Hrvatske. Zato je za nekoliko tjedana planirano još jedno predstavljanje na koje bi trebali doći premijer, ministri i brojni HDZ-ovci.

Zatim dolazimo do protukandidata kojima se više ne zna ni broj. Ozbiljno se izdvajaju tek bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović na ljevici, a na desnici bivši hadezeovac Miroslav Škoro koji već posustaje te sve više postaje vidljivo kako ne nudi ama baš nikakav sadržaj. Prilično mlak i kilav je i Milanović koji se više obračunava s Plenkovićem i HDZ-om negoli protukandidatima.

Mogao bi ga izvući karakter. No isticanje karaktera u prvi plan analitičar Pero Maldini tumači kao Milanovićevu želju da podcrta odlučnost. No, to se ne percipira uvijek kao pozitivna stvar.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike