Novosti
DHT 2019: DODJELA NAGRADA

Najdestinacija ruralnog turizma čudesna Baranja
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Luka Burilović: Turizam nije magični štapić koji će izbrisati sve boljke, ali je vrlo važan dio slagalice

Najuspješnija destinacija ruralnog turizma jest - Baranja! Nagrada je to koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica u kategoriji "destinacija godine", a obznanjena je u četvrtak navečer na svečanosti dodjele nagrada na imanju Kunjevci u Vinkovcima, u sklopu Dana hrvatskog turizma 2019., što se prvi put odvijaju u Slavoniji.


"Obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima - mistična Baranja, gdje u restoranima, pansionima, kušaonicama i seljačkim turističkim gospodarstvima hranu gostima pripremaju domaćini. Prirodno stanište za čak 285 vrsta ptica, najveće prirodno mrijestilište 44 vrste ribe, srne, kapitalni jeleni, odmor, lov, ribolov, plovidba i gostoljubivost. Baranja je čudo", tako je predstavljena nagrađena Baranja.

Najbolje od najboljih

Nagradu je gradonačelniku Belog Manastira Tomislavu Robu uručio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Kada je o hrvatskom istoku riječ, valja reći da je među nagrađenima i putnička agencija "Zlatna greda" iz Osijeka, kojoj je HGK dodijelio posebno priznanje za razvoj kontinentalnog turizma, dok je Hotel Osijek osvojio drugo mjesto u kategoriji "kongresni hoteli". Među nominiranima se, pak, u kategoriji "inovacija godine" našao Victour - Free hologrami zavičajnika u Vukovaru, kao i Požeško-slavonska županija - Zlatna Slavonija za najuspješniju destinaciju kontinentalne Hrvatske. Svečanost u Kunjevcima obilježile su, naime, nagrade u brojnim kategorijama.


Valja reći i da Dane hrvatskog turizma - najvažniju manifestaciju hrvatskog turističkog sektora - organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.


- Posebno me veseli što se ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održavaju u mojoj i našoj Slavoniji, tako da će mnogi gosti imati priliku vidjeti što sve naša regija, bogata ne samo tradicijom, može ponuditi, a može svakako mnogo, pri čemu smo najpoznatiji po gastronomskoj ponudi, što je važno, jer i istraživanje pokazuje da više od 30 posto turista u Hrvatsku dolazi upravo zbog hrane. Tu je i prilika za Slavoniju, jer nema Hrvata koji nije probao slavonske delicije, od kulena, čvaraka, fiša, vina..., i sve to u okružju predivne prirode, uz gostoljubive domaćine, i to je kombinacija koja treba, i hoće sigurno, privući u Slavoniju svakog gosta - rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik HGK-a Luka Burilović.


Dodao je pritom i kako "turizam nije magični štapić koji će izbrisati sve boljke koje ima Slavonija", ali jeste vrlo važan dio slagalice, poluga kojom bi se povukli ostali sektori i revitalizirala Slavonija, a pritom je istaknuo i značaj sela i mogućnost da se, kako je rekao, preokrenu negativni demografski trendovi. Razvoj kontinentalnog turizma, naveo je Burilović, i to prije svega u Slavoniji, mogao bi i smanjiti sezonalnost hrvatskog turističkog sektora.


- Dani hrvatskog turizma u Slavoniji mogu biti prekretnica i pomoći brendiranju Slavonije kao jedne od poželjnih turističkih destinacija Hrvatske - zaključio je. Dodao je i kako se i ove godine nagrađuje "najbolje od najboljih" u hrvatskom turizmu, pri čemu "temelj kvalitete i uspjeha jesu ljudi".
Brojne kategorije

Nagrade su dodijeljene u brojnim kategorijama, a uručivali su ih čelnici Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore kao organizatora DHT-a 2019. Počelo se s nagradama HTZ-a u potkategoriji "prirodna atrakcija godine", a dobitnik je Nacionalni park Paklenica, dok je u kategoriji "inovacija godine" kao najbolji odabran Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja Loger "Nerezinac". Sljedeći su niz činile nagrade HGK-a u akciji 23. "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", gdje je za "charter kompaniju godine" nagrađen Adriatic sailing iz Zagreba, u kategoriji "lječilište i spa godine" nagrađena je Specijalna bolnica Stubičke Toplice, a "hostel godine" je zadarski Boutique hostel Forum. U kategoriji za malu, srednju i veliku putničku agenciju pobjednici su M-G Express iz Kanfanara, potom Globtour event iz Zagreba i Katarina line iz Opatije.

Pobjednici u kategorijama mali i veliki kamp su kamp Lavanda iz Orebića, odnosno Aminess maravea camping resort iz Novigrada. Najbolji naturistički kamp u 2019. je Solaris camping resort iz Poreča. Nagrađene su i male, srednje i velike marine, a to su Olive island marina iz Sutomišćice, D-Marin marina Mandalina iz Šibenika i D-Marin marina Dalmacija iz Sukošana. Posebno pak, priznanje za razvoj ponude luksuznog turizma pripalo je ACI marini Rovinj.


Sanja Butigan
PRIZNANJE "ČOVJEK JE KLJUČ USPJEHA"
U akciji HGK-a Turistički cvijet kategorija nagrada je i "mali i obiteljski hotel", gdje je pobjednik Hotel & restaurant "SE-MI" iz Velikog Trgovišća, u kategoriji "wellness hotel" nagrađen je na Kunjevcima u Vinkovcima kao najbolji Hotel Well iz Tuheljskih Toplica, najbolji "stories hotel" ove godine je Butique hotel Alhambra iz Malog Lošinja, a najbolji "kongresni hotel" dubrovački je Valamar Lacroma. Pobjednik u kategoriji "gradski hotel" je Esplanade Zagreb hotel, a najbolji "hotel za obiteljski odmor" je Valamar collection girandella resort Rabac. Najbolji hoteli s 3, 4 i 5 zvjezdica su The Loop hotel iz Zagreba, splitski Radisson blu resort & spa i rovinjski hotel Monte Mulini. Posebno priznanje za hotelsku investiciju godine pripalo je Grand park hotelu Rovinj.

Među nagradama HTZ-a su i najuspješnija destinacija kulture i gastronomije koja je ove godine pripala Opatijskoj rivijeri, Zadar je najuspješnija destinacija nautičkog turizma, a najdestinacija turizma zdravlja je Mali Lošinj. Za najuspješniju autentičnu primorsku destinaciju "malo misto" nagrada je otišla u Cavtat, za odmorišni turizam u Rovinj, dok je Međimurje najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske.

Na kraju večeri uručene su i nagrade u kategoriji "Ljudi u turizmu" djelatnicima godine. Priznanja su to Hrvatske turističke zajednice "Čovjek ključ uspjeha", a riječ je o 15-ak nagrađenih, među kojima su primjerice, u 2019. najbolji agencijski djelatnik, turistički animator i vodič, privatni iznajmljivač, domaćin turističkog seljačkog domaćinstva, prodavač, djelatnik u ugostiteljskom objektu.... Sve okupljene na Danima hrvatskog turizma 2019. u Vinkovcima pozdravio je i ministar turizma Gari Capelli.
Dodjela nagrada održana je na imanju Kunjevci pokraj Vinkovaca
Možda ste propustili...

VLADAJUĆA STRANKA TVRDI DA JE SPREMNA NA SVE SCENARIJE

Bačić: Ako HDZ utvrdi da su izbori najbolje rješenje, ići ćemo na izbore

PREDLAŽU SASTANAK NA KOJEM ĆE IZNIJETI SVOJE ARGUMENTE

Sindikati pozvali premijera na dijalog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAŠTO VLADA NE SMIJE POPUSTITI JAVNOM SEKTORU

Plaće mogu rasti ako se sustav riješi - neproduktivnih dijelova

2

ŠTRAJKALO OKO 90 POSTO PROSVJETARA U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Baranjski učitelji poruku
Vladi poslali u bećarcu

3

MARGINALIJE UZ DODJELU NOBELA PETERU HANDKEU

Skandalom protiv skandala ili "time to speak up again"?