Novosti
DHT 2019: DODJELA NAGRADA

Najdestinacija ruralnog turizma čudesna Baranja
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Luka Burilović: Turizam nije magični štapić koji će izbrisati sve boljke, ali je vrlo važan dio slagalice

Najuspješnija destinacija ruralnog turizma jest - Baranja! Nagrada je to koju dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica u kategoriji "destinacija godine", a obznanjena je u četvrtak navečer na svečanosti dodjele nagrada na imanju Kunjevci u Vinkovcima, u sklopu Dana hrvatskog turizma 2019., što se prvi put odvijaju u Slavoniji.


"Obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima - mistična Baranja, gdje u restoranima, pansionima, kušaonicama i seljačkim turističkim gospodarstvima hranu gostima pripremaju domaćini. Prirodno stanište za čak 285 vrsta ptica, najveće prirodno mrijestilište 44 vrste ribe, srne, kapitalni jeleni, odmor, lov, ribolov, plovidba i gostoljubivost. Baranja je čudo", tako je predstavljena nagrađena Baranja.

Najbolje od najboljih

Nagradu je gradonačelniku Belog Manastira Tomislavu Robu uručio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić. Kada je o hrvatskom istoku riječ, valja reći da je među nagrađenima i putnička agencija "Zlatna greda" iz Osijeka, kojoj je HGK dodijelio posebno priznanje za razvoj kontinentalnog turizma, dok je Hotel Osijek osvojio drugo mjesto u kategoriji "kongresni hoteli". Među nominiranima se, pak, u kategoriji "inovacija godine" našao Victour - Free hologrami zavičajnika u Vukovaru, kao i Požeško-slavonska županija - Zlatna Slavonija za najuspješniju destinaciju kontinentalne Hrvatske. Svečanost u Kunjevcima obilježile su, naime, nagrade u brojnim kategorijama.


Valja reći i da Dane hrvatskog turizma - najvažniju manifestaciju hrvatskog turističkog sektora - organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.


- Posebno me veseli što se ovogodišnji Dani hrvatskog turizma održavaju u mojoj i našoj Slavoniji, tako da će mnogi gosti imati priliku vidjeti što sve naša regija, bogata ne samo tradicijom, može ponuditi, a može svakako mnogo, pri čemu smo najpoznatiji po gastronomskoj ponudi, što je važno, jer i istraživanje pokazuje da više od 30 posto turista u Hrvatsku dolazi upravo zbog hrane. Tu je i prilika za Slavoniju, jer nema Hrvata koji nije probao slavonske delicije, od kulena, čvaraka, fiša, vina..., i sve to u okružju predivne prirode, uz gostoljubive domaćine, i to je kombinacija koja treba, i hoće sigurno, privući u Slavoniju svakog gosta - rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik HGK-a Luka Burilović.


Dodao je pritom i kako "turizam nije magični štapić koji će izbrisati sve boljke koje ima Slavonija", ali jeste vrlo važan dio slagalice, poluga kojom bi se povukli ostali sektori i revitalizirala Slavonija, a pritom je istaknuo i značaj sela i mogućnost da se, kako je rekao, preokrenu negativni demografski trendovi. Razvoj kontinentalnog turizma, naveo je Burilović, i to prije svega u Slavoniji, mogao bi i smanjiti sezonalnost hrvatskog turističkog sektora.


- Dani hrvatskog turizma u Slavoniji mogu biti prekretnica i pomoći brendiranju Slavonije kao jedne od poželjnih turističkih destinacija Hrvatske - zaključio je. Dodao je i kako se i ove godine nagrađuje "najbolje od najboljih" u hrvatskom turizmu, pri čemu "temelj kvalitete i uspjeha jesu ljudi".
Brojne kategorije

Nagrade su dodijeljene u brojnim kategorijama, a uručivali su ih čelnici Ministarstva kulture, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore kao organizatora DHT-a 2019. Počelo se s nagradama HTZ-a u potkategoriji "prirodna atrakcija godine", a dobitnik je Nacionalni park Paklenica, dok je u kategoriji "inovacija godine" kao najbolji odabran Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja Loger "Nerezinac". Sljedeći su niz činile nagrade HGK-a u akciji 23. "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", gdje je za "charter kompaniju godine" nagrađen Adriatic sailing iz Zagreba, u kategoriji "lječilište i spa godine" nagrađena je Specijalna bolnica Stubičke Toplice, a "hostel godine" je zadarski Boutique hostel Forum. U kategoriji za malu, srednju i veliku putničku agenciju pobjednici su M-G Express iz Kanfanara, potom Globtour event iz Zagreba i Katarina line iz Opatije.

Pobjednici u kategorijama mali i veliki kamp su kamp Lavanda iz Orebića, odnosno Aminess maravea camping resort iz Novigrada. Najbolji naturistički kamp u 2019. je Solaris camping resort iz Poreča. Nagrađene su i male, srednje i velike marine, a to su Olive island marina iz Sutomišćice, D-Marin marina Mandalina iz Šibenika i D-Marin marina Dalmacija iz Sukošana. Posebno pak, priznanje za razvoj ponude luksuznog turizma pripalo je ACI marini Rovinj.


Sanja Butigan
PRIZNANJE "ČOVJEK JE KLJUČ USPJEHA"
U akciji HGK-a Turistički cvijet kategorija nagrada je i "mali i obiteljski hotel", gdje je pobjednik Hotel & restaurant "SE-MI" iz Velikog Trgovišća, u kategoriji "wellness hotel" nagrađen je na Kunjevcima u Vinkovcima kao najbolji Hotel Well iz Tuheljskih Toplica, najbolji "stories hotel" ove godine je Butique hotel Alhambra iz Malog Lošinja, a najbolji "kongresni hotel" dubrovački je Valamar Lacroma. Pobjednik u kategoriji "gradski hotel" je Esplanade Zagreb hotel, a najbolji "hotel za obiteljski odmor" je Valamar collection girandella resort Rabac. Najbolji hoteli s 3, 4 i 5 zvjezdica su The Loop hotel iz Zagreba, splitski Radisson blu resort & spa i rovinjski hotel Monte Mulini. Posebno priznanje za hotelsku investiciju godine pripalo je Grand park hotelu Rovinj.

Među nagradama HTZ-a su i najuspješnija destinacija kulture i gastronomije koja je ove godine pripala Opatijskoj rivijeri, Zadar je najuspješnija destinacija nautičkog turizma, a najdestinacija turizma zdravlja je Mali Lošinj. Za najuspješniju autentičnu primorsku destinaciju "malo misto" nagrada je otišla u Cavtat, za odmorišni turizam u Rovinj, dok je Međimurje najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske.

Na kraju večeri uručene su i nagrade u kategoriji "Ljudi u turizmu" djelatnicima godine. Priznanja su to Hrvatske turističke zajednice "Čovjek ključ uspjeha", a riječ je o 15-ak nagrađenih, među kojima su primjerice, u 2019. najbolji agencijski djelatnik, turistički animator i vodič, privatni iznajmljivač, domaćin turističkog seljačkog domaćinstva, prodavač, djelatnik u ugostiteljskom objektu.... Sve okupljene na Danima hrvatskog turizma 2019. u Vinkovcima pozdravio je i ministar turizma Gari Capelli.
Dodjela nagrada održana je na imanju Kunjevci pokraj Vinkovaca
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora