Novosti
SASLUŠANJE HRVATSKE KANDIDATKINJE

Šuica: Moramo čuti brige svih Europljana
Objavljeno 3. listopada, 2019.
Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, saslušana je u četvrtak navečer pred Odborom za ustavna pitanja kojemu su se pridružili i članovi Odbora za rad i socijalna pitanja.

Saslušanje je važan dio postupka imenovanja članova Europske komisije. Ako na saslušanju netko od kandidata ne položi test, novoizabrana predsjednica Komisije može tražiti zamjenskog kandidata, ili riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa.

U svom uvodnom izlaganju Šuica je rekla kako će demografska pitanja biti važna u sljedećih nekolikog godina. Rekla je i kako velika izlaznost birača na posljednjim europskim izborima "pokazuje želju Europljana za promjenom".

"Prvo, moramo se obratiti svim Europljanima. Moramo čuti njihove brige i probleme. One povezane s klimom, ekonomijom, digitalnim promjenama, demografijom. Druga je misao vodilja ta da moramo raditi zajedno. EU ne može voditi jedna osoba, ili dio Europe. Surađivat ću sa svim kolegama da na tome i uspijemo. Ne možemo ojačati EU demokraciju bez najvažnijeg tijela EU-a", pojasnila je. Dodala je kako je treća misao vodilja slušanje građana.

Budući da je saslušanje Dubravke Šuice bilo navečer, koordinatori zastupničkih klubova EP-a sastat će se u petak ujutro. Nakon što dovrše svoju ocjenu njezina nastupa, čelnicima parlamentarnih odbora šalju povjerljivo pismo s preporukama je li prošla ovaj test. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana