Crna kronika
PRIJAVLJENA 44-GODIŠNJAKINJA

Muljala s porezom, šteta 6,4 milijuna
Objavljeno 4. listopada, 2019.
VARAŽDIN

Varaždinska policija osumnjičila je 44-godišnjakinju da je poreznim prijevarama u poslovima nabave i prodaje rabljenih automobila oštetila državni proračun za gotovo 6,4 milijuna kuna. Policija je u četvrtak priopćila kako osumnjičenu tereti da je kao direktorica dvije tvrtke iz Varaždina koje su se bavile nabavom i prodajom rabljenih automobila, od početka 2014. do kraja 2016. godine počinila kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ona je, kažu u policiji, davanjem netočnih i nepotpunih podataka o prihodima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze te izradom i korištenjem krivotvorenih poslovnih isprava, neosnovano prijavila odbitak pretporeza za raznu fiktivnu robu čiji se promet s odvijao između navedenih tvrtki.

U te su malverzacije bile uključene i druge tvrtke koje su već ranije sudjelovale u poreznim prijevarama, ili je pak bila riječ o fiktivnim tvrtkama te onima koje nisu bile u sustavu poreza na dodanu vrijednost. Nadalje, osumnjičena 44-godišnjakinja nije u cijelosti prijavila i platila porez na dodanu vrijednost i porez na dobit, neosnovano je koristila oslobađanje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na isporuke dobara u druge članice Europske unije te nije kao odgovorna osoba vodila trgovačke i poslovne knjige koje je bila obvezna voditi sukladno zakonu.

Svojim postupanjem kao odgovorna osoba i direktorica navedenim je tvrtkama pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 6.380 000 kuna na štetu državnog proračuna. Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuju u varaždinskoj policiji. Tijekom višemjesečnog istraživanja inspektori Policijske uprave varaždinske razgovarali su s nekoliko desetaka osoba, a nakon što se sumnja za počinjenje kaznenog djela potvrdila, odlučili su protiv 44-godišnjakinje podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Ako se kazna potvrdi i sve dođe do suđenja te ju proglase krivom, 44-godišnjakinji prijeti višegodišnja zatvorska kazna.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana