Novosti
DVIJE TREĆINE SVIH POŽARA DOGODILE SU SE U SIJEČNJU, VELJAČI I OŽUJKU

Dvostruko više požara nego prošle godine
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Ova godina bila je treća po intenzitetu broja požara tijekom proteklih 11 godina, a površina opožarenih područja bila je 15 posto manja, pokazala je analiza protupožarne sezone 2019. koja je predstavljena u četvrtak u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice.


Rezultate analize predstavio je glavni vatrogasni zapovjednik za Hrvatsku, Slavko Tucaković.


U 2019. godini bilo je 2,5 puta više požara (3485 požara) nego godinu prije (1505 požara).


Najčešći uzrok požara bili su udari groma te nakon toga namjerna palež i prometne nesreće. Dvije trećine svih požara dogodile su se u tromjesečnom razdoblju siječnja, veljače i ožujka.


Najugroženija područja bila su Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Zadarska županija. Najviše izgorenih hektara bilo je u Ličko-senjskoj županiji (9936 ha). To je ponajprije zbog paleža poljoprivrednih područja u vrijeme jakih vjetrova, a ponekad i s ljudskim žrtvama, jer poljoprivrednici ne kontaktiraju lokalnu vatrogasnu jedinicu o tome što i kada pale.


U ovoj protupožarnoj sezoni ozlijeđeno je sedam vatrogasaca i dva civila. Bilo je i pet smrtnih slučajeva civila na čišćenju poljoprivrednih područja. Najveći požar ove godine bio je 27. srpnja kraj Šibenika, kada je gorjelo oko 900 hektara šume i niskog raslinja.
Tucaković se pohvalio i smanjenjem prosječnog trajanja intervencije koje su trajale u prosjeku jedan sat i 53 minute, čemu pridonosi sustav ranog upozorenja i bržeg dolaska protupožarnih jedinica. Zračne snage ukupno su imale 536 sati naleta. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana