Novosti
PROSVJED I ZAHTJEVI VLADI

Medicinske sestre i tehničari traže 25 posto veće plaće
Objavljeno 3. listopada, 2019.

Nezadovoljni nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru, u četvrtak je više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo na Markovu trgu. Prosvjed je organizirala Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva.


Dodatkom II Kolektivnom ugovoru, koji su nedavno potpisali zdravstveni sindikati i Vlada, dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rastu od 1. rujna sedam posto. Povećani su linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto. "Za medicinske sestre i tehničare to konkretno znači povećanje od 50 kuna", ustvrdili su iz inicijative u Facebook objavi najave prosvjeda gdje su istaknuli i svoje zahtjeve: povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara.


"Sestre su stup zdravstva", "Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Njemačku", "Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?", "Imam 50, a moram raditi kao da mi je 25", "Mi smo s vama kada vam je najteže", neke su od poruka koje su prosvjednici istaknuli na transparentima.


Jedna od inicijatorica prosvjeda Sanda Alić na Markovu trgu je upozorila na loše stanje u sustavu i radne uvjete medicinskih sestara. "Sestre odlaze raditi izvan zemlje jer ste ih vi otjerali. Zato sada, mi koji smo ovdje, radimo za dvije osobe. Do kada? Na mnogim odjelima popodne i noću radi jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje se ona brine. Ugroženo je zdravlje", poručila je Alić. Istaknula je kako su ih ovih dana pokušali ušutkati, no ustvrdila je da je medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva najviše - 30 tisuća, te da neće dopustiti da o njihovoj sudbini odlučuje nekolicina.


Organizatorica prosvjeda Sandra Kolak istaknula je da medicinske sestre pošteno zarađuju svoju plaću.


"Tko će odgovarati kada se dogode propusti. Godinama pričaju da nas nedostaje 12 tisuća. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve godine imamo zabranu zapošljavanja. Sada su otvorili natječaje i kažu: Ljudi se ne javljaju. Pa tko će raditi kad u Njemačkoj dobiju triput veću plaću", poručila je Kolak.


Iz inicijative su naveli kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koji je sudjelovao u pregovorima s Vladom, nije podržao prosvjed, no podrška im je došla od Sindikata državnih i javnih službenika te Sindikata pravosudne policije.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić prosvjednicima je poručio kako u ovom trenutku povećanje plaća od 25 posto nije moguće. "Za razumjeti je ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite i djecu da im treba više novca. Ova je Vlada, kada je riječ i o drugim djelatnostima, a posebice u zdravstvu, pokazala maksimalnu senzitivnost i u granicama mogućega u tri godine povećala plaće za 18 posto", rekao je Kujundžić novinarima. Žalosnim je ocijenio što plaće u zdravstvu nisu i prije povećavane, komentirajući to što su zahtjeve medicinskih sestara došli podržati "ministri koji su sjedili u bivšoj Vladi, kad su doktori, sestre i učitelji dobili nula posto". "Vlada mora misliti i o pacijentima. Ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati novac. Dakle, u ovom trenutku Hrvatska više novca nema", kazao je Kujundžić.
Oporbeni saborski klubovi SDP-a i HSS-a dali su punu podršku medicinskim sestrama i tehničarima. Saborski zastupnik i bivši ministar Željko Jovanović (SDP) naveo je kako "hrvatsko zdravstvo nikada nije raspolagalo s više novca, a istovremeno nikada nije bilo veće nezadovoljstvo".


Hina/D.Pavlović
Ministar zdravstva Milan Kujundžić: U ovome trenutku Hrvatska više novca nema
Možda ste propustili...

SMIJENJENI RAVNATELJ DJEČJE BOLNICE SREBRNJAK BORO NOGALO:

Inspekcija je potvrdila da su tvrdnje o poslovanju Srebrnjaka apsurdne

GODIŠNJE U SMEĆU ZAVRŠI 400.000 TONA NAMIRNICA

Hrvatska želi do 2030. godine bacanje hrane smanjiti za 50 %

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Godišnja stopa inflacije 1,4 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LANI VIŠE OD 200 POJEDINAČNIH ZAPLJENA

Narkoscena se preselila
u osječke kafiće i klubove

2

U SUSJEDSTVU POTVRĐENE DVIJE OPASNE BOLESTI

Ugrožene svinjogojska i peradarska proizvodnja

3

ŽRTVE IZ DOMOVINSKOG RATA

U Marincima pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe