Osijek
OBILAZAK VIJ. JOSIPA KOZARCA

Na pročelju trska a javne površine su devastirane
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Suvlasnici ovdje ispred svojih problema vezanih uz zgrade ističu problem komunalne infrastrukture

U sklopu velikog obilaska svih zgrada pod svojim upravljanjem stručni tim Zavoda za stanovanje obišao je Vijenac Josipa Kozarca. Zaključak - to je jedno od naselja s najlošijom komunalnom infrastrukturom u Osijeku. Ali i naselje u kojemu suvlasnici žele poboljšanje uvjeta života, no to ne mogu ostvariti bez pomoći lokalne zajednice.

Uz direktora Zavoda Bojana Bodražića u obilasku Vij. Josipa Kozarca bili su i njegov pomoćnik Darijan Rudan i inženjer građevinarstva Aleksandar Pejić.

"Riječ je o zgradama starije gradnje, koje samim time imaju povećanu potrebu za održavanjem i sanacijom pročelja i krovova, kao i redovitim tekućim održavanjem, s obzirom na to da su izgrađene prije više od 50 godina! Sama pročelja izrađena su od panela od trske koji su ožbukani i obojeni te zbog prodora vode na oštećenim dijelovima pročelja dolazi do truljenja trščane podloge, što dovodi do stvaranja vlage i plijesni u stambenim prostorima! Većina pročelja nije obnovljena pa se ističe potreba za energetskom obnovom, međutim, s obzirom na to da ni jedan ulaz nije samostalna arhitektonska cjelina, prema trenutnim uvjetima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, nema mogućnosti samostalne prijave na natječaj ako uvjeti budućeg natječaja ostanu nepromijenjeni", kaže Bodražić te dodaje da predstavnici suvlasnika ističu kako bi uz eventualnu buduću subvenciju, od Fonda ili Grada Osijeka, ozbiljno pristupili razmatranju i donošenju odluka u smjeru obnove svojih zgrada, čime bi znatno promijenili vizuru toga dijela grada.

“Kao i kvalitetu stanovanja, s obzirom na to da u tom dijelu grada nikada nije bilo većih ulaganja”, kaže Bodražić te dodaje kako suvlasnici ovdje, ipak, ispred svih problema vezanih uz same zgrade ističu problem oštećenih javnih površina - pločnika i kolnih prilaza zgradama.

Ivana Solar
Za komunalnu infrastrukturu - vrijeme stalo
Vij. Josipa Kozarca naselje je u kojemu je, otkako je, 1967. godine, 108 stanova smještenih u 18 zgrada dobilo svoje prve stanare, glede infrastrukture vrijeme stalo. Pločnik i cesta nikada nisu obnavljani. A kao najveći aktualni problem ističe se nedostatak parkirnih mjesta jer postojeća ni izdaleka ne ispunjavaju potrebe stanara s obzirom na to da na svaki stan dolazi bar jedan automobil. Naselje je kružnog oblika s samo jednim ulazom za vozila, i to iz Strossmayerove, preko tramvajske pruge - bez mogućnosti da se automobil može parkirati izvan naselja.
Možda ste propustili...

PRI KRAJU SU PRIPREME ZA 21. PANNONIAN

Skate park dobio je nove elemente

MOST MALO ZATVOREN, MALO OTVOREN

Građani uskraćeni za točnu informaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PJEŠAČKI MOST MALO ZATVOREN, MALO OTVOREN

Netko se opasno igra živcima građana

2

OAZA USRED ČEPINA

Vrtna bajka idealna je
za bijeg od problema

3

POLIGON ZA IŽIVLJAVANJE U SREDIŠTU GRADA

Brojni neodgovorni biciklisti jure stazama Sakuntalina parka ugrožavajući šetače