Regija
RADOVI NA TRI DESETLJEĆA STAROJ ZGRADI

Energetska obnova Doma za starije završit će do 2021., grijanje će biti upola jeftinije
Objavljeno 4. listopada, 2019.
POŽEGA

Sljedeća u nizu zgrada na kojima će se obavljati radovi energetske obnove jest Dom za starije i nemoćne osobe Požega. Prema rečenom na početnoj konferenciji, ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava nepovratna sredstva u iznosu do 6.287.188 kuna, a ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Požeško-slavonska županija kao osnivač.

Zgrada Doma, u kojoj je smješteno 188 korisnika, izgrađena je prije gotovo tri desetljeća, tako da je potrebno poboljšati njezinu energetsku učinkovitost.

- Visoki energetski troškovi koji iznose približno 1,5 milijuna kuna godišnje, znatno opterećuju proračun ove ustanove. Stoga je energetska obnova kroz financiranje sredstvima EU-a bila jedinstvena prilika da se ovaj veliki i značajan objekt obnovi na način koji odgovara suvremenim standardima te dovede u energetski prihvatljivo stanje. Nakon provedene energetske obnove naš Dom će nakon punih 30 godina dobiti novo ruho i novu kvalitetu. Prvenstveno očekujemo da na našim računima budu vidljive uštede koje ćemo moći usmjeriti na viši standard u pružanju socijalnih usluga za 188 korisnika, a osamdesetak zaposlenika dobit će bolje i kvalitetnije uvjete za rad - rekla je Ružica Alaber, ravnateljica Doma, na početnoj konferenciji obnove.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšat će se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog i ukopanog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšat će se postojeći sustav grijanja, zamijenit će se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te će se unutarnja rasvjeta zamijeniti energetski učinkovitijom. Realizacijom navedenih mjera uštedjet će se 54,50 posto godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred C. Završetak radova se očekuje do kraja kolovoza 2020., a završetak cijelog projekta energetske obnove do siječnja 2021. godine. B. Starčević Tesari
U Domu za starije i nemoćne smješteno je 188 korisnika, o kojima brine osamdesetak zaposlenika
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana